Duygusal zekâ ve girişimcilik niyeti arasında özyeterliliğin aracılık ilişkisi
The intermediate relationship of self-efficiency between intellience and entrepreneurship intention
- Tez No: 770955
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ZEHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Niyeti, Duygusal Zekâ, Öz yeterlilik, Entrepreneurship, Entrepreneurial Intention, Emotional Intelligence, Self-efficacy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasında duygusal zekanın girişimcilik niyetini hangi yönde etkilediğini araştırmak ve bununla birlikte duygusal zekâ ile girişimcilik niyeti ilişkisinde öz yeterliliğin 'aracı değişken'lik gösterip göstermediğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu tez çalışması teorik ve araştırma olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bu tez çalışmasında araştırma da ilk olarak yer alan değişkenleri tanımlamak amacıyla teorik bölüm de araştırma değişkenleri olan girişimcilik niyeti, duygusal zekâ ve öz yeterlilik kavramları hakkında bilgi verilmiş, sonrasında ise araştırma ve analiz kısmına yer verilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi 2021-2022 yılları arasında işletme bölümünde eğitim gören lisans ve yüksek lisans öğrencilerine kolayda örneklem yöntemi ile uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak Chi- Sum Wong'un duygusal zekâ ölçeği, Gavin Cassar & Henry Friedman'ın özyeterlilik ölçeği, Francisco Liñán & Juan Carlos Rodríguez-Cohard & José M. Rueda- Cantuche'ın girişimcilik niyeti ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programları ve PROCESS eklentisi kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde duygusal zekanın girişimcilik niyetini pozitif yönde etkilediği ve duygusal zekanın kişilerin girişimcilik niyetini özyeterlilik vasıtasıyla arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Özyeterliliğin girişimcilik niyeti ile duygusal zekâ arasında aracı etkisi olduğu bu çalışmayla ortaya konmuştur. Bu çalışma sonuçlarının literatüre katkısı olduğu gibi girişimci ve girişimci adaylarına ayrıca da işverenlere katkı sağlayacağı düşülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis study is to investigate in which direction emotional intelligence affects entrepreneurial intention and to examine whether self-efficacy shows 'mediator variability' in the relationship between emotional intelligence and entrepreneurial intention. This thesis consists of two parts: theoretical and research. In this thesis, information about the concepts of entrepreneurial intention, emotional intelligence, and self-efficacy, which are the research variables, is given in the theoretical part to define the variables in the research first, and then the research and analysis part is included. Questionnaire method was used as data collection method. It was applied to undergraduate and graduate students studying at the Department of Business Administration at Yıldız Technical University between the years 2021-2022 with the convenience sampling method. Chi-Sum Wong's emotional intelligence scale, Gavin Cassar & Henry Friedman's self-efficacy scale, Francisco Linan & Juan Carlos Rodriguez-Cohard & José M. Rueda-Cantuche's entrepreneurial intention scale were used as data collection tools. The obtained data were analyzed using SPSS package programs and PROCESS plugin. In the analysis, it was concluded that emotional intelligence positively affects entrepreneurial intention and emotional intelligence increases entrepreneurial intention of individuals through self-efficacy. This study revealed that self-efficacy has a mediating effect between entrepreneurial intention and emotional intelligence. It is thought that the results of this study will contribute to the literature as well as to entrepreneurs and entrepreneur candidates, as well as employers.