Türkiye İdman Mecmuasının sistematik indeksi (1-16. sayılar)
The systematic index of the Turkish İdman Journal (1-16. numbers)
  1. Tez No: 770957
  2. Yazar: ASLAN GÖKHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL KEÇECİ KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İdman Mecmuası, Sistematik İndeks, Spor Basını, Spor Dergileri, Spor Gazeteleri ve Spor Yazıları, Idman Journal, Systematic Index, Sports Press, Sports Journals, Sports Newspapers and Sports Articles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada Türkiye İdman Mecmuasının ilk on altı sayısı incelenerek derginin günümüz okuyucusuna tanıtılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda dört bölümden oluşan çalışmada, dergi, kitap, gazete vb. kaynakların içerisindeki bilgilere ulaşmak amacıyla konu, başlık, görsel ve yazar isimlerine ayrıntılı bir şekilde ulaşılmasını sağlayan sistematik inceleme yöntemi kullanılarak Türkiye İdman Mecmuası analiz edilmiştir. Buna göre birinci bölümde Osmanlı'da spor basını, spor dergileri, spor gazeteleri ve spor yazıları ele alınmıştır. Osmanlı'da spor basınının oluşmasına katkı sağlayan dergi, gazete ve yazıların yayın hayatlarına başlamaları, kimlik bilgileri incelenmiştir. İkinci bölümde Türkiye İdman Mecmuası tanıtılmış, derginin yönetimi araştırılarak ilk on altı sayısının ücretleri, makale sayıları ve sayfa sayıları üzerinde inceleme yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde indeks çalışması yapılarak yazarlara göre indeks, spor dallarına göre indeks ve resimlere göre indeks oluşturulmuştur. Dördüncü bölüm derginin değerlendirilmesi ve futbol, atletizm, boks, güreş, tayyarecilik, hokey, izcilik, denizcilik ve voleybol sporlarıyla ilgili eser örneklerinden oluşmaktadır. Osmanlı'da spor basınının oluşmasına katkı sağlayan Türkiye İdman Mecmuasının ilk on altı sayısı incelendiğinde futbol dalına daha fazla odaklanıldığı tespit edilmiştir. Bunun nedeninin futbol dalına daha fazla ilgi duyulmasının ve futbol dalının büyük kitlelere hitap etmesinden kaynaklanıyor olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca futbol dalına ilgi duyan halkın, futbol müsabakalarını tribünsüz statlardan ziyade Türkiye İdman Mecmuasından takip ettiği görülmüştür. Buna rağmen futbol dalı dışında atletizm, boks, güreş, tayyarecilik, hokey, izcilik, denizcilik ve voleybol sporlarıyla ilgili birçok yazılara da yer verilmiştir. Bu yazılar görseller ile desteklenerek halkın dikkatini çekmeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to introduce the journal to today's readers by examining the first sixteen issues of the Turkish İdman Magazine. In this context, the study, which consists of four parts, includes magazines, books, newspapers, etc. In order to reach the information in the sources, the Turkish İdman Magazine was analyzed by using the systematic review method that provides detailed access to the subject, title, visual and author names. Accordingly, in the first part, sports press, sports magazines, sports newspapers and sports articles in the Ottoman Empire were discussed. The beginning of the publication life of magazines, newspapers and articles that contributed to the formation of the sports press in the Ottoman Empire, and their identity information were examined. In the second part, Turkish İdman Magazine was introduced, the management of the magazine was investigated and the fees, article numbers and page numbers of the first sixteen issues were examined. In the third part of the study, an index study was made and an index was created according to the authors, an index according to the sports branches and an index according to the pictures. The fourth chapter consists of the evaluation of the magazine and examples of works related to football, athletics, boxing, wrestling, aircraft, hockey, scouting, maritime and volleyball sports. When the first sixteen issues of the Turkish İdman Magazine, which contributed to the formation of the sports press in the Ottoman Empire, were examined, it was determined that the focus was more on football. It is thought that the reason for this may be due to the greater interest in the branch of football and the fact that the branch of football appeals to large masses. In addition, it has been observed that the people who are interested in football follow the football matches from the Turkish İdman Magazine rather than the stadiums without tribunes. Despite this, there are also many articles about athletics, boxing, wrestling, aircraft, hockey, scouting, maritime and volleyball sports apart from football. These articles were supported by visuals and aimed to attract the attention of the public.