Tibia pilon kırığı nedeniyle opere edilenhastaların ayak bileği fonksiyonlarının klinik veradyolojik değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of ankle functions of patients operateddueto tibia pylon fracture
- Tez No: 770963
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ GÜVERCİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: tibialpylonfracture, fracturehealing, anklefunctions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç : Tibia pilon kırığı cerrahisi geçiren hastaların sonuçlarının değerlendirildiği bu çalışmada 2014-2019 yılları arasında cerrahi olarak tedavi edilen pilon kırıklarının klinik ve radyolojik olarak sonuçlarını analiz etmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde, 2014 yılı eylül ayı ve 2019 yılı şubat ayı arasında, ayak bileği pilon kırığı nedeniyle tedavisi cerrahi olarak gerçekleştirilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya 28 hasta dahil edilmiştir. 18 yaş üstü ve cerrahi sonrası en az altı ay ve üzeri süre geçen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Kırık sınıflamasında AO/ASIF sınıflaması kullanıldı. Klinik ve fonksiyonel değerlendirmede; American Orthopaedic Foot and Ankle Society, ayak bileği fonksiyonel skorlama sistemi, FADİ ve VAS kullanıldı. Bulgular : Hastaların yaş ortalaması 48,1, ortancası 47, minimum yaşı 21 ve maksimum yaşı 85 olarak elde edilmiştir. Ayrıca kilo ortalaması 75, ortancası 74, minimumu 51 ve maksimumu 98 olarak elde edilmiştir. Hastanede yatış süre ortalaması 21,5, ortancası 18, en uzun yatış süresi 63 ve en kısa yatış süresi 2 gün olarak elde edilmiştir. Hastaların %67,9'u erkekti. Hastaların %67,9'unun kırık ayak bileği kapalı kırık tipinde ve hastaların %85,7'sinin tedavisinde AR+İF yöntemi kullanılmıştır. Travma şekli olarak %39,3'ü yüksekten düşme, hastaların %50'si sigara kullanmakta, %57,1'inin kırık ayak bileği sol ayak bileği.Hastaların %42,9'u 44B2 sınıfında yer almaktadır. Hastaların %46,6'sının Kellgren Lawrance skalası 0'dır. AOFAS skalasının ortalaması 81,6, FADI skorunun ortalaması 14,1 ve VAS skorunun ortalaması 1,8 olarak elde edilmiştir. Sonuç : Tibia pilon kırıkları tedavisi zor ve uzun zaman alan komplike kırıklardır. Yüksek enerjili yaralanmalardan sonra oluşurlar. Komplikasyon oranları yüksektir. Tedavisinde uygulanan sıkı cerrahi tekniklerle başarı oranı yüksek olmaktadır. Tibia pilon kırıklarında cerrahi zamanlama ve fibula redüksiyonu en önemli iki adım olarak görülmektedir. Tedavi sonrası en ciddi problem ağrı ve fonksiyonel kayıptır. Fonksiyonel olarak tibia pilon kırıkları tedavi edilmediği takdirde ciddi problemler oluşabilmektedir 2020, 60 sayfa Anahtar Kelimeler : tibia pilon kırığı, kırık iyileşmesi, ayak bileği fonksiyonları
Özet (Çeviri)
Objective: Inthisstudy, in whichtheresults of patients under going tibial pylon fracture surgery were evaluated, it wasaimed to analyze the clinical and radiological results of the pylon fractures treated surgically between 2014-2019. Material and Method:Patients who were treated surgically at the Recep Tayyip Erdogan University Rize Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic between september 2014 and february 2019 dueto ankle pilon fracture were included in thestudy. 28 patients were included in the study. Patients over the age of 18 and at least six months or more after surgery were included in the study. AO/ASIF classification was used for fracture classification. In clinical and functiona levaluation; American Orthopedic Foot and Ankle Society, ankle functional scoring system, FADI and VAS were used. Findings:The average age of patients was 48.1, median 47, minimum age 21 and maximum age 85. In addition, the average weight was 75, the median 74, the minimum 51 and the maximum 98. The average hospital stay was 21.5, the median was 18, the longest was 63, and the shortest was 2 days. 67.9% of the patients were male. AR+IF method was used in the treatment of 67.9% of patients in the type of closed ankle fracture and 85.7% of patients. 39.3% of the patients fall as high as trauma, 50% of the patients smoke, 57.1% of the broken ankle left ankle 42.9% of the patients are in 44B2 class. The Kellgren Lawrance scale of 46.6% of patients is 0. The average of the AOFAS scale was 81.6, the average of the FADI score was 14.1 and the average of the VAS score was 1.8. Results:Tibia pylon fractures are difficult and long-lasting complicated fractures, They ocur after high energy injuries. Complication rates are high. Success rate is high with strict surgical techniques applied in its treatment. Surgical timing and fibula reduction are seen as the twomost important steps in tibial pylon fractures. The most serious problem after treatment is pain and functional loss. Serious problems can ocur if tibial pylon fractures are not treated functionally. 2020, 60 pages