Sokotra Adası'nın turizm pazarlaması açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Socotra Island in terms of tourism marketing
  1. Tez No: 771054
  2. Yazar: AMEEN THABET ABDULLAH SALLEM RAGEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN KOZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Pazarlaması, değerlendirilme, Sokotra, Yemen, Tourism Marketing, evaluation, Socotra, Yemen
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Turizm pazarlama, turizm sektörünün canlanmasındaki destek ve katkının sağlanmasında temel faktörü oluşturur. Çünkü bu aktivite ile o ülkenin sahip olduğu turizm olanak ve imkânları tanıtılarak ve bunları ziyaret etmeye teşvik edilerek, turistin istek ve arzuları belirlenmeye ve bu yönde motive edilmeye çalışılır. Bu bakış açısına göre bu çalışmanın temel amacı; Sokotra Adasının turizm faaliyetinin gerçekliğine ve pazarlama stratejilerine ışık tutmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Betimsel analiz yapılan bu çalışmada veriler ikinci kaynaklardan tarama yöntemi ile ve görüşme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın katılımcıları Sokotra Adasında Turizm Bakanlığı'nın turizm idari biriminde halen görev yapmakta olan beş kişidir, onaylı turizm yetkilileri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Telefon görüşmeleri üzerinden not tutarak yöntemi ve görüntülü arama yollarıyla alınan cevaplar kayıt altına alınmıştır. Görüşmeler toplam 243 dakika sürmüştür. Çalışma sonunda Sokotra Adası'nın çeşitli turizm ürünlerini tanıtan etkili bir pazarlama stratejilerinin bulunmaması nedeniyle turizm sektörünün uluslararası ve yerel pazarlarında rekabet gücünün bulunmamasıdır. Çalışma sonunda, Sokotra Adası'nda turizm sektörünün geliştirilmesi adına katkı sağlayacağına inanılan öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism marketing is the main factor in providing support and contribution to the revival of the tourism sector. Because with this activity, the tourist's wishes and desires are tried to be determined and motivated in this direction by introducing the tourism possibilities and opportunities of that country and encouraging them to visit them. According to this point of view, the main purpose of this study is; It is to shed light on the reality of Socotra Island's tourism activity and marketing strategies. Qualitative research method was used in the research. In this study, in which descriptive analysis was made, the data were determined by scanning method and interview method from secondary sources. The participants of the research are five people currently working in the tourism administrative unit of the Ministry of Tourism in Socotra Island, and semi-structured interviews were conducted with approved tourism officials. The answers received through the method of taking notes over phone calls and video calls were recorded. The interviews lasted a total of 243 minutes. At the end of the study, the lack of competitiveness of the tourism sector in the international and local markets due to the lack of effective marketing strategies promoting various tourism products of Socotra Island. At the end of the study, suggestions that are believed to contribute to the development of the tourism sector in Socotra Island are presented.