Global politics of Anglican Church
Anglikan Kilisesinin küresel politikaları
  1. Tez No: 771070
  2. Yazar: HACER COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anglikan Kilisesi, İngiliz İmparatorluğu, Liberal Emperyalizm, Global Politika, Anglican Church, British Empire, Liberal Imperialism, Global Politics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Anglikan Kilisesi'nin Küresel Politikası başlığı ile hazırladığım bu tezimin konusu İngiltere resmi kilisesinden doğmuş olan Anglikan Kilisesinin küresel politikalarının nasıl oluştuğu ve geliştiği ve nasıl uygulandığını analiz etmektir. Bu analiz, İngiliz siyasi kültürü çerçevesinde yapılmıştır. Anglikan Kilisesi İngiltere'de İngiltere Resmi Kilisesi adıyla kurulan ve daha sonra Anglikan Komunyonu adıyla faaliyet gösteren yapıyı tanımlamaktadır. Reform Dönemi Kiliselerinden olan Anglikan Kilisesi İngiltere'nin imparatorluk anlayışının bir ürünüdür. Kilisenin küresel bir yapı haline gelmesi ve küresel alanda faaliyet göstermesi de İngiliz İmparatorluğu kolonyal yayılmacılık politikasının bir sonucudur. Bu bağlamdan değerlendirildiğinde Anglikan Kilisesi küresel politikaları İngiltere küresel politikalarının bir uygulama alanı olmuştur. Bu tez ile, Anglikan Kilisesinin İngiltere Kraliyeti siyaseti tarafından nasıl oluşturulduğu ve geliştirildiği tarihsel süreç içinde incelenmiştir. Anglikan Kilisesinin küresel alanda nasıl yayıldığı ve nerelerde faaliyet gösterdiği örneklendirilerek Anglikan küresel faaliyetlerin İngiliz imparatorluk kültürü yansımaları karşılaştırılmıştır. Anglikan Kilisesinin İngiliz Küresel siyasetine katkılarının neler olduğu Anglikan organizasyonlar ve politikalar bağlamında incelenmiştir. Böylece Anglikan Kilisesinin hangi açıdan İngiliz küresel siyasetinin bir aracı olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis, which I prepared with the title of Global Politics of the Anglican Church, is to analyze how the global politics of the Anglican Church, which was born from the official Church of England, were formed and developed and how they were implemented. This analysis was formulized within the framework of British political culture. The Anglican Church describes the structure that was established in England as the Official Church of England and later became the Anglican Communion. The Anglican Church, one of the Reformed Churches, is a product of England's understanding of empire. The Church's becoming a global structure and its activity in the global arena is also a result of the British Empire's colonial expansion policy. When evaluated from this context, the Anglican Church's global policies have been an application area of England's global policies. With this thesis, how the Anglican Church was formed and developed by the British Royal politics was examined in the historical process. The reflections of Anglican global activities on British imperial culture were compared by exemplifying how the Anglican Church spread in the global arena and where it operates. The contributions of the Anglican Church to British Global politics have been examined in the context of Anglican organizations and policies. Thus, the Anglican Church has been evaluated from what point of view it is a tool of British global politics.