Üniversite öğrencilerinin şizofreni hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 771069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAZZEZ MERVE AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, İnanç, Tutum, Schizophrenia, Belief, Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin şizofreni hastalığının nedenlerine ve tedavisine yönelik bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve inanç ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaların bir kısmında, şizofreni hastalığının nedenleri, gidişi ve tedavilerine yönelik bilgi düzeyleri değerlendirilmiş olup, bir kısmında da şizofreniye yönelik inançlar ve damgalayıcı tutumlar incelenmiştir. Ancak ülkemizde, bu konunun araştırılmasına yönelik geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı geliştirilmesine yönelik kısıtlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmada Furnham&Chan (2004) tarafından ortaya atılan“Sokaktaki İnsan Kuramı”(Lay Theories of Schizophrenia)" modeli üzerinden, ilgili değişkenlerin araştırılmasına yönelik bir ölçek uyarlaması; pilot çalışma sonrasında da psikometrik çalışmaları yapılan ölçek kullanılarak üniversite öğrencilerinin şizofreni hastalığı hakkındaki bilgi ve tutumlarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ki üniversitelerde lisans ve meslek yüksekokul öğrenimi gören üniversite öğrencilerine gönüllü ve random olarak katılımcı sağlanmıştır. Pilot çalışmada 117 kişiye uygulanmıştır, ardından yapılan çalışmalarla 356 kişi olarak tamamlanmıştır. Araştırma da veri toplama araçları olarak demografik bilgi formu, şizofreniye yönelik inançlar ölçeği (ŞYİÖ), şizofreni hakkında bilgi ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 22 programında yapılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler analiz edilmeden önce verilerin normal dağılıma uygunluğu One Sample Kolmogorov-Smirnovtesti uygulanmış ve verilerin normal dağılıma uygun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle ölçek puanları ile ilgili analizlerde non-parametrik analizler kullanılmıştır. Yaş grubu ve eğitim alınan bölüm değişkenine göre ölçek puanlarının karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H testi kullanılırken, cinsiyet, psikiyatrik ilaç kullanma durumu, yakınlarında şizofreni hastası olması durumu ve ruhsal hastalık geçirmiş olma durumuna göre ölçek puanlarının karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Şizofreni hakkında bilgi ölçeği ve şizofreniye yönelik inançlar ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesinde ise Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların %16'sı 18-20 yaş grubunda, %40,2'si 21-23 yaş grubunda, %34,6'sı 24- 26 yaş grubunda, %9,3'ü 26+ yaş grubundadır. Katılımcıların %21,6'sı psikoloji – PDR bölümlerinde eğilim alıyorken, %23,6'sı öğretmenlik bölümlerinde eğitim almakta, %23'ü sağlık bilimleri alanlarında eğitim almakta, %11,2'si mimarlık – mühendislik alanlarında eğitim almakta, %11'i hukuk alanında eğitim almakta ve %9,6'sı diğer bölümlerde eğitim almaktadır. Araştırmaya katılanların %45,5'i kadın, %54,5'i erkeklerden oluşmaktadır. Katılımcıların %12,9'u geçmişte psikiyatrik ilaç kullanmış, %9,6'sının yakınlarında şizofreni hastası bulunmakta, %21,9'u geçmişte ruhsal bir rahatsızlık geçirmiştir. Katılımcıların şizofreni hakkında bilgi düzeyleri ile şizofreniye yönelik genel inançlar bilgi düzeyleri arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı ilişki bulunduğu (r=,595; p0,05) görülmektedir. iii
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to measure the knowledge level of university students about the causes and treatment of schizophrenia and to evaluate their beliefs and attitudes. In some of these studies, knowledge levels about the causes, course and treatments of schizophrenia were evaluated, and in some of them, beliefs and stigmatizing attitudes towards schizophrenia were examined. However, in our country, there is a limited number of studies aimed at developing a valid and reliable assessment tool for researching this issue. In this study, it was aimed to adapt a scale to investigate the relevant variables using the“Lay Theories of Schizophrenia”model proposed by Furnham & Chan (2004), and to measure the knowledge and attitudes of university students about schizophrenia by using the scale after the pilot study. Volunteer and random participants were provided to university students studying undergraduate and vocational schools in universities in the Turkish Republic of Cyprus. In the pilot study, it was applied to 117 people, after which it was completed as 356 people. The data obtained from the scales were analyzed in SPSS 22. Before analyzing the data obtained from the scales, the suitability of the data for normal distribution On eSample Kolmogoro The v-Smirnov test was applied and it was determined that the data were not suitable for normal distribution. For this reason, non-parametric analyzes were used in the analysis of scale scores. While the Kruskal Wallis H test was used to compare the scale scores according to the age group and the department variable, the Mann Whitney U test was used to compare the scale scores according to gender, psychiatric drug use, presence of schizophrenia in their relatives, and mental illness. Spearman Correlation analysis was used to examine the relationship between the subscales of the knowledge scale about schizophrenia and the beliefs towards schizophrenia scale. 16% of the participants are in the 18-20 age group, 40.2% in the 21-23 age group, 34.6% in the 24-26 age group, 9.3% in the 26+ age group. While 21.6% of the participants have a tendency in psychology - PDR departments, 23.6% receive education in teaching departments, 23% receive education in health sciences, 11.2% receive education in the fields of architecture - engineering, 11% 9.6% study in the field of law and 9.6% study in other departments. 45.5% of the participants in the study are women and 54.5% are men. 12.9% of the participants have used psychiatric drugs in the past, 9.6% of them have schizophrenia patients close to them, and 21.9% of them have had a mental illness in the past. There is a positive and moderately significant relationship between the knowledge levels of the participants about schizophrenia and the general beliefs about schizophrenia (r =, 595; p 0.05). v