Katılım bankacılığında davranışsal finans etkisi
Behavioral finance effect in participation banking
  1. Tez No: 771133
  2. Yazar: FATMA PARLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Davranışsal Finans, Katılım Bankacılığı, Finance, Behavioral Finance, Participation Banking
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Davranışsal finans, davranışsal ve bilişsel psikolojik teoriyi geleneksel ekonomi ve finans ile birleştirerek insanların ekonomik kararları için açıklamalar sağlamaya çalışan, nispeten yeni fakat hızla genişleyen bir alandır. Davranışsal finans araştırmalarının gelişimini hızlandıran, rasyonel yatırımcıların etkin piyasalar çerçevesinde geleneksel beklenen fayda maksimizasyonunun birçok ampirik modeli açıklamadaki yetersizliği olmuştur. Davranışsal finans, hem bireysel hem de grup olarak insan davranışına dayalı açıklamalar getirerek bu tutarsızlıkları çözmeye çalışmaktadır. Davranışsal finans, duygu, bilişsel önyargılar ve diğer psikolojik faktörlerin finansal karar verme ve dolayısıyla finansal piyasalar üzerindeki etkisini inceleyen davranışsal iktisat ile yakından ilgili bir alandır. Özellikle davranışsal finans, bu tür faktörlerin irrasyonel yatırım davranışında oynadığı rolü ve bunun piyasa dalgalanmalarındaki sonuçlarını vurgulamaktadır. Bu çalışmanın amacı Katılım Bankacılığında davranışsal finans etkisinin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen anket çalışmasına Katılım Bankalarında çalışan 372 kişi katılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların yaşı, eğitim durumu, medeni durumu, kurum hizmet yılı, mesleki kıdem ve gelir durumu ile Davranışsal Finans Etkisi bakımdan anlamlı olarak farklılaşmakta iken; katılımcıların cinsiyet durumu ile Davranışsal Finans Etkisi bakımdan anlamlı olarak farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Behavioral finance is a relatively new but rapidly expanding field that combines behavioral and cognitive psychological theory with traditional economics and finance to provide explanations for people's economic decisions. The inability of rational investors to explain many empirical models of traditional expected utility maximization within the framework of efficient markets has accelerated the development of behavioral finance research. Behavioral finance attempts to resolve these inconsistencies by providing explanations based on human behavior, both individually and as a group. Behavioral finance is a field closely related to behavioral economics that examines the impact of emotion, cognitive biases, and other psychological factors on financial decision making and thus financial markets. Behavioral finance, in particular, emphasizes the role that such factors play in irrational investment behavior and its consequences in market fluctuations. The aim of this study is to reveal the effect of behavioral finance in Participation Banking. 372 people working in Participation Banks participated in the survey conducted for this purpose. As a result of the research, while the participants' age, education level, marital status, years of service in the institution, professional seniority and income status and Behavioral Finance Effect differ significantly; It was concluded that the gender status of the participants did not differ significantly in terms of Behavioral Finance Effect.