Sera projelerinin hazırlanmasına yönelik bir uzman sistemin oluşturulması
Developing expert system for greenhouse project
  1. Tez No: 77119
  2. Yazar: SAİT ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM KUMOVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Proje, Sera, Isıtma, Uzman Sistem, Project, Greenhouse, Heating, Expert System II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ SERA PROJELERİNİN HAZIRLANMASINA YÖNELİK BİR UZMAN SİSTEMİN OLUŞTURULMASI SAİT ÜSTÜN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. A. Nafi BAYTORUN Yıl: 1998, Sayfa: 127 Jüri : Prof. Dr. A. Nafı BAYTORUN : Prof. Dr. Yıldırım KUMOVA : Prof. Dr. Aydın ÖNEŞ Türkiye'deki birçok sera projelerinin statik analizleri yapılmadan görerek hazırlanmaktadır. Bu nedenle inşa edilen seralarda yapısal ve iklimlendirme açısından bir çok problemler meydana gelmektedir. Bu problemleri ortadan kaldırmak için sera projelerinin hazırlanmasında statik analizler yapılmalıdır. Sera projelerinin klasik yöntemler ile hazırlanması hem fazla zaman almakta hem de malzeme kayıpları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle sera projelerinin kısa sürede, malzeme kayıplarım optimize ederek hazırlanabilmesi için günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan bilgisayardan yararlanılmalıdır. Bunun için sera projelerini hazırlayan bilgisayar paket programlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada sera projelerinin hazırlanmasında kullanılacak olan bilgisayar paket programı geliştirilmiştir. Geliştirilen program, sera üzerine gelen hareketli ve sabit yükleri belirlemekte, kafes kiriş sistemin statik analizini düğüm noktası yöntemini kullanarak çözümlemekte, kafes kiriş sisteminde kullanılan profil elemanlarının farklı boyutları için sınır koşullarını dikkate alarak malzeme kayıplarını en aza indirecek şekilde optimize ederek projelemekte, DİN 4701 standardını kullanarak ısı gereksinimini haftalara göre hesaplamakta, farklı yakıt cinslerine göre gerekli yakıt miktarım belirlemekte, metraj ve keşif özetini birim fiyatlara göre çıkarmakta, görünüş ve detay çizimlerini hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DEVELOPING EXPERT SYSTEM FOR GREENHOUSE PROJECTS SAİT ÜSTÜN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.A.Nafi BAYTORUN Year: 1998, Pages: 127 Jury : Prof. Dr. A. Nafi BAYTORUN : Prof. Dr. Yıldırım KUMOVA : Prof. Dr. Aydın ONES In Turkey, several greenhouse projects are prepared without static and strain analysis. Because of this, several problems are appears in the constructed greenhouses from the point of structure and air conditionally view. To over come problems in question, it is necessary that greenhouse projects should be prepared by realising static analysis. Conventionally prepared greenhouse projects takes time too much and expose material lost. For this reason, computers should have used prepare greenhouse projects in order to lessen computing time and to optimise the material lost. So, softwares should be developed to prepare greenhouse projects. In this study, a comprehensive computers program has been developed to prepare greenhouse projects. The developed program is able to a) determine dynamic and static loads, b) solve static analysis of truss system by using joint method, c) calculate optimally the dimensions of profile elements of truss system by taking into account bounder-value conditions and material lost, d) determine heating requirements per week according to the DIN 4701 standard and to calculate fuel requirement for different fuel types. Finally, the program presents the financial result such as total material and labour cost, final estimates. It depicts visually perspective and details plans of designed greenhouse