Karpuz yetiştiriciliğinde VA mikorizanın bitki gelişmesi, verim ve kalite üzerine etkisi
Effect of VA mycorrhiza on plant growth, yield and quality in watermelon growing
  1. Tez No: 77120
  2. Yazar: ÖZLEM BAMYACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBAHAT SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mikoriza (G. mosseae), Fosfor, Karpuz, Verim, Bitki Büyümesi, Besin Elementi Alımı, Mycorrhizae (G mosseae), Phosphorus, Watermelon, Yield, Plant Growth, Nutrient Uptake
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmada, Madera ve Crimson Trio karpuz çeşitlerinde farklı gübre dozları ve mikoriza aşılamasının tarla koşullarında karpuzun gelişmesi ve meyve özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaç için denemenin kurulduğu yerden toprak örnekleri alınarak toprakların doğal mikoriza potansiyeli ve çeşitli toprak özellikleri belirlenmiştir. Mikoriza fosfor etkileşimini incelemek amacıyla parsellere Go = 0 kg/da P205 ve N, Gı =5 kg/da P205 ve 2 kg/da N ve G2 = 10 kg/da P2O5 ve 4 kg/da N olmak üzere 3 farklı gübre dozu, toprak hazırlığı sırasında uygulanmıştır. Parsellerin yarısına mikoriza uygulanarak kurulan denemede, mikoriza uygulamasının karpuz bitkisinin gelişimine etkisini gözlemek için biri fide döneminde olmak üzere 4 farklı zamanda bitkisel ölçümler ve bu dönemlerde alınan köklerde mikoriza infeksiyonuna bakılmıştır. Denemenin sonunda parsellerden toplanan meyvelerle toplam verimler alınmış, ayrıca meyvelerin kalite özelliklerini belirleyebilmek amacıyla analizler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; gübre uygulaması, incelenen çoğu bitkisel özellikler, verimlilik ve meyve özelliklerine olumlu etkide bulunmuş; buna karşılık mikoriza uygulaması verim, meyve ağırlığı ve bitki kuru madde özelliklerini bir miktar artırmakla beraber istatistiksel anlamda etkili olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Effect of different nutrient doses and mycorrhiza on watermelon plants growth and fruit qualities were investigated. Madera and Crimson Trio varieties were used as plant material. Natural mycorhiza numbers and some soil characters were determinated in soil samples that collected from experiment area. To investigate the relationship between mycorrhizae and P, 3 nutrient doses used in plants (Go = 0 kg/da P205 and N, Gi =5 kg/da P2O5 and 2 kg/da N and G2 = 10 kg/da P2O5 and 4 kg/da N). Trough experiment, 4 different times biomass measuring have been done and looking at root mycorrhiza infection to show the effect of mycorrhiza on the watermelon plants growth. In addition, total yield were counted and fruit quality characteristic analys were done to know fruit qualities. According to the results, using nutrient on plants were affected positively on some of plant characteristic and fruit. However, using mycorrhiza increased yield, weight of fruit, and dry plant characteristic. But mycorrhiza wasn't found very effective.