Modernleşmenin mantığı: Geç Osmanlı döneminde kamu sağlığı, kuduzla mücadele ve sokak köpekleri (1876-1916)
The logic of modernization: Public health, fighting rabies and street dogs in the late Ottoman period (1876-1916)
- Tez No: 771244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kuduz, Pasteur, Dâü'l-kelb, Sokak Köpekleri, İtilaf
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Salgın hastalıklar, eski çağlardan beri toplumsal hayatı tehdit eden ciddi bir sorun olmuştur. İnsanların salgın hastalıklar ile olan mücadelesi ilk toplu yerleşimlerin ortaya çıkmasıyla başlamış ve günümüze kadar halen devam etmektedir. Salgın hastalıklar ile en etkili mücadele ilk olarak XIX. yüzyılda yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde olmuştur. Bu tezde Osmanlı Devleti'nin salgın hastalıklar grubuna giren kuduz hastalığı ile olan mücadelesi ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde kuduz hastalığı hakkında genel bilgiler mevcuttur. Kuduz hastalığının tanımı, tarihçesi, hastalığın bulaşması ve tedavisi, Kuduz Aşısı, Louise Pasteur ve kuduz ile mücadelede önemli çalışmalarda bulunan Osmanlı hekimleri araştırılmıştır. İkinci bölümde Osmanlı Devleti'nin özellikle XIX. yüzyılda kuduz hastalığına karşı yapmış olduğu bilimsel çalışmalar ile uyguladığı tıbbi destekler, faaliyete geçirdikleri kamu kurum ve kuruluşları gibi toplumsal çalışmalara yer verilmekle beraber hastalığın ülkedeki sağlık, sosyal, ekonomik ve siyasi alanlara yönelik etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise kuduz hastalığının ana yayıcısı olarak bilinen sokak köpekleri ve bu hayvanların itlafı ele alınmıştır. Bu araştırma sırasında Osmanlı arşiv belgeleri, dönemin mecmua ve kanun metinleri, konu ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalardan tez ve makale gibi kaynaklardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Epidemics have been a serious problem that threats social life since ancient times. Human beings' fighting with diseases has begun with arising collective settlements, has still continued untill today. The most effective fighting with diseases has firstly been thanks to scientific studies that was done in XIX. century. In this study has been discussed Ottoman Empire's struggle with rabies that is epidemic. There has been general information about rabies in the first section of this study that consists of three parts. It has been studied rabies' description, history, infection and treatment, rabies vaccine, Louise Pasteur and Ottoman physicians who carried out important studies on rabies. In the second section has been worked in Ottoman Empire's scientific studies on rabies and medical supports that were applied, social works like state institution and organizations that was activated especially in the XIX. century, and has also analyzed health, social, economical and political impacts. In the third section has been discussed street dogs that are known major diseases spreading and their killing. It has been benefited from Ottoman archive documents, magazines and journals in those years, law texts, scientific studies on that issue like thesis and articles resources.