Örgüt iklimi ve iletişim becerilerinin iş performansına etkisi: Küçük işletme çalışanları üzerine
The effect of organizational climate and communication skills on business performance: On small business employees
- Tez No: 771338
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİL KONYALILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, İletişim Becerileri, İş Performansı, Küçük İşletme, Çalışan, Organizational Climate, Communication Skills, Job Performance, Small Business, Employee
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmada küçük işletmelerde çalışanların örgüt iklimi ve iletişim becerilerinin iş performanslarına etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında araştırma ile çalışanların örgüt iklimi, iletişim becerileri ve iş performansı düzeyleri, çeşitli değişkenlere göre örgüt iklimi, iletişim becerileri ve iş performanslarında anlamlı bir farklılık olup olmadığının da belirlenmesi amaçlanmıştır. İfade edilen amaç doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yaklaşımları arasında yer alan korelasyonel araştırma tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2022 yılında Kahramanmaraş ilinde bulunan küçük işletmelerdeki çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrende yer alan çalışanlar arasından olasılığa dayalı örneklem türlerinden olan“Basit Seçkisiz Örnekleme”yöntemi ile belirlenmiş 311 küçük işletme çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”,“İletişim Becerileri Ölçeği”,“Örgüt İklimi Ölçeği”ve“İş Performansı Ölçeği”nden yaralanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları ile toplanan veriler normal dağılım göstermesinden dolayı aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplamaları ile İlişkisiz Örneklmeler t-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada küçük işletmelerde çalışanların örgüt iklimi algıları ve iş performansları arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna erişilmiştir. Benzer şekilde araştırmada küçük işletmelerde çalışanların iletişim becerileri algıları ve iş performansı algıları arasında da pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna erişilmiştir. Bunun yanında araştırmada küçük işletme çalışanların örgüt iklimi ve iletişim becerileri algılarının, iş performansı algılarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre küçük işletmelerde çalışanların örgüt iklimi ve iletişim becerileri algılarının iş performansları üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, it is aimed to determine whether the organizational climate and communication skills of employees in small businesses have an effect on their job performance. In addition, it was aimed to determine whether there is a significant difference in the organizational climate, communication skills and job performance levels of the employees, organizational climate, communication skills and job performances according to various variables. In line with the stated purpose, correlational research, which is among the quantitative research approaches, was preferred in the research. The universe of the research consists of employees in small businesses in Kahramanmaraş in 2022. The sample of the study consists of 311 small business employees determined by the“Simple Random Sampling”method, which is one of the probability-based sampling types among the employees in the universe.“Personal Information Form”,“Communication Skills Scale”,“Organizational Climate Scale”and“Work Performance Scale”were used to collect data in the research. Since the data collected with the data collection tools in the study showed normal distribution, they were analyzed using arithmetic mean and standard deviation calculations, Unrelated Samples t-Test, ANOVA and Pearson Correlation analysis. In the study, it was concluded that there is a positive moderately significant relationship between the organizational climate perceptions and job performances of the employees in small businesses. Similarly, in the study, it was concluded that there is a positive and moderately significant relationship between the communication skills perceptions and job performance perceptions of the employees in small businesses. In addition, it was concluded in the study that the organizational climate and communication skills perceptions of small business employees are a significant predictor of their job performance perceptions. According to this result, it has been revealed that the organizational climate and communication skills perceptions of the employees in small businesses are effective on their job performance.