Şanlıurfa-Harran Ovasında dönen suların kullanılması, kirliliği ve kontrolu
Reusing, contamination and controls of irrigation water in the Şanlıurfa-Harran plain
  1. Tez No: 77136
  2. Yazar: M.EMİN BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hydrogeology, Ground water contaminotron, Irrigation water, Driking water, Scholler diagram. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz DOKTORA TEZİ ŞANLIURFA-HARRAN OVASINDA DÖNEN SULARIN KULLANILMASI, KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ M. Emin BAYSAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman: Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Yıl:1998,Sayfa: Jüri : Yrd. Doç. Dr. Reşit GERGER : Yrd Doç. Dr. Şaziye ABACI Şanlıurfa-Harran Ovasında sulamadan dönen suların tekrar sulamada kullanılması, yeraltısuyuna yapacağı olumsuz kirlenmenin incelenmesine dayanmaktadır. Bu çalışmada; anyonlar, katyonlar, bazı iz elementler, pH, EC,T C ve tuzluluk değerlerinin bir yıllık ölçümleri yapılmıştır. Sulama mevsimi öncesi ve sonrası değişimler, kullanıma uygunlukları araştırılmıştır. Elde edilen verilere göre sulama suyu yarılogaritmik Schoeller diyagramına göre ana iyon sıralaması rCa>rMg>r(Na+K) ve r>(C03+HC03)>rS04>rCl şeklindedir. Bazı örneklerde yer değiştirmeler olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü,Türk İçme Suyu Standartları ve Avrupa içme Suyu Standartları ile karşılaştırıldığında ağır elementler bakımından içme suyu olmasını engelleyecek bir parametreye rastlanılmamıştır. C2S1 çok iyi sulama suyu kalitesi göstermiştir. Esp ve RSC değerleri de sulama suyu olarak uygunluğu kanıtlanmıştır. Ovanın küçük bir kısmında ise üst akifer suyunun 1988 yılı Resmi Gazetede yayınlanan kıta içi suların kalite kriterleri ile kıyaslandığında CSS4 sulama su sınıfında olduğu içme sularında ise V. sınıf su olduğu, kireçlendirici ve çürütücü olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelime: Hidrojeoloji, Yeraltısuyu kirliliği, Sulama suyu, İçme suyu, Schoeller diyagramı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS REUSING, CONTAMINATION AND CONTROLS OF HIRIGATTON WATER IN THE ŞANLIURFA-HARRAN PLAIN. Mehmet Emin BAYSAL DEPARTMENT OF DIVISION OF GEOYOGİCAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL, AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : PrfDr. Aziz ERTUNÇ Year : 1998, Pages : Jury : Yrd.Doç.Dr. Reşit GERGER : Yrd.Doç.Dr. Şaziye ABACI In this study, negative effects of reusing irrigation water in the Şanlıurfa- Harran plain were investigated by means of anions, cations, some trace elements, pH,EC,T °C, and salinity measurements in one year time period. Changes before and after irrigational seasons and suitabileness of reusage were investigated. The results show that the order of main anions of irrigation water when plotted on semilogarithm Scholler diagram, is rCa>rMg >r(Na+K) and r>(C03+HC03)>rS04>rCl there are differences in some samples. According to the World Health Organization, Turkish Drinking Water and European Drinking Water Standards, there are no parameters with respect to heavy elements in the water, C2S1 has a very good irrigation water quality. Values of Esp and RSC proof this quality. The quality of the upper aquifer water in small part of the plain is in C5S4 irrigation, V. Class drinking water quality with liming and decaying charecteristics, according to the criteria for Continental Water Quality pulished in the Official Paper in 1988.