Bıldırcınlarda değişik yaşlardaki canlı ağırlığa göre seleksiyonun verimliliği
Productivity of selection for body weight at different ages in Japanese quails
- Tez No: 77135
- Danışmanlar: PROF. DR. A. NAZIM ULUOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Kitle seleksiyonu, Yaş, Canlı Ağırlık, Yumurta Verimi, Quail, Mass Selection, Age, Body Weight, Egg Yield. n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BILDIRCINLARDA DEĞİŞİK YAŞLARDAKİ CANLI AĞIRLIĞA GÖRE SELEKSİYONUN VERİMLİLİĞİ Mikail BAYLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof Dr. A Nazım ULUOC AK Yıl: 1998, Sayfa:74 Jüri : Prof Dr. Ahmet TESTİK : Doç. Dr. Zeynel CEBECİ Bu çalışma, Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) değişik yaşlardaki canlı ağırlıklara göre uygulanacak kitle seleksiyonun döl ve anaç generasyonlardaki etkilerini irdelemek amacı ile yürütülmüştür. 3., 4. ve S. hafta yaşlarda yüksek canlı ağırlığa göre 2 generasyon kitle seleksiyonu uygulanmıştır. Her generasyon anaçlarda yumurta verimi ve ağırlığındaki değişim, birinci generasyon döllerinde ise besi ve karkas özellikleri incelenmiştir. Çalışmada, 3., 4. ve 5. hafta yaşa göre seçilen hatlarda sırasıyla birinci generasyonda -2.72, 5.89 ve 8.78 g, ikinci generasyonda ise 1.03, 0.7 ve 5.8 g canlı ağırlık artışı sağlanmıştır. Kalıtım dereceleri ise aynı sırayla birinci generasyonda -0.28, 0.33 ve 0.37, ikinci generasyonda ise 0.06, 0.03 ve 0.27 olarak bulunmuştur. Her iki generasyondada seleksiyon grupları arasında önemli farklılık olmamasına karşın ikinci generasyonda tüm gruplarda yumurta ağırlığı azalmıştır. Yumurta veriminde ise ikinci generasyonda tüm gruplarda artış gözlenmiştir. Her iki generasyondada 5. hafta yaşta seçilen grupta yumurta verimi daha yüksek bulunmuştur. Birinci generasyon döllerinde 6 haftalık beside yemden yararlanma oranı sıra ile 3.36, 3.05 ve 2.95 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak 5. hafta canlı ağırlığa göre seleksiyon, 3. ve 4. hafta canlı ağırlığa göre yürütülen seleksiyondan daha iyi sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PRODU CTION OF- SE LETCT ION FOR BODY WEIGHT AT DIFFERENT AGES IN JAPANAESE Mikail BAYLAN DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. A Nazım ULUOCAK Year: 1998, Pages:74 Jüri: Prof. Dr. A. Nazım ULUOCAK Prof. Dr. Ahmet TESTİK Doç. Dr. Zeynel CEBECİ This study is conducted to examine the effects of mass selection implementation on offspring and parent generations of Japanese Quails (Coturnix coturnix japonica) according to body weights at different ages. At 3., 4. and 5. th weeks of ages, mass selection was applied according to the highest body weight for two generations. At the generation, egg yield and variation in egg weight for parent and fattening and carcass characteristics in the offspring of first generation are examined. For the selected lines at 3., 4. and 5. th weeks of age, the live weight gains are determined to be -2.72, 5.89 and 8.78 g for 1. generation, 1.03, 0.7 and 5.8 g for 2. generation respectively. The heritability with the same age order is found to be -0.28, 0.33 and 0.37 for 1. generation; 0.06, 0.03 and 0.27 for 2. generation. Although, there is not any significant differences between selected groups in both the two generations, a decrement in age weight but an increment in egg yield are observed in the whole selected groups in the second generation. Egg yield for the group selected in 5 th week of age is found to be higher in both the two generations. Feed efficiency rate for the offspring of first generation in 6 week fattening period is found to be 3.36, 3.05 and 2.95 respectively. As a result, selection according to 5.th week body weight is resulted better than selection at 3 and 4.th week body weight.