Dirac equation and hydrogen atom
Dirac denklemi ve hidrojen atomu
  1. Tez No: 77137
  2. Yazar: HASAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSEN ÖNENGÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Klein-Gordon denklemi, Dirac denklemi, Dirac matrisleri, Foldy-Wouthuysen dönüşümleri, Hidrojen atomu, Klein-Gordon equation, Dirac equation, Dirac matrices, Foldy- Wouthuysen transformations, the hydrogen atom
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Dirac Denklemi ve Hidrojen Atomu Hasan ARSLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT Jüri : Prof. Dr. Gülen ÖNENGÜT : Doç. Dr. Ayşe POLATÖZ : Yrd. Doç. Dr. Hamide KAVAK özel görelilik kuramına göre eylemsiz bir çerçevede geçerli olan fizik yasaları başka eylemsiz çerçevede de geçerlidir. Ayrıca ışık hızı Lorentz dönüşümleri altında değişmezdir. Buna dayanarak görelilikli olmayan kuantum mekaniğinden görelikli olan kuantum mekaniğine geçiş yaparken görelilikli olmayan kuantum mekaniğinin kurallarının geçerlilikleri korunmalıdır. Bu geçişi gerçekleştiren Dirac, 1/2 spinli parçacığın yanısıra antiparçacığın çözümlerini de buldu. Öte yandan Dirac denkleminde antiparçacığın çözümlerini veren küçük dalga fonksiyonu, 1/2 spinli parçacığın çözümlerini veren büyük dalga fonksiyonuyla tek (odd) operatörlerle ilişkilenir. Parçacık ve antiparçacık çözümlerinin birbirine karışmasını önlemek için Foldy-Wouthuysen dönüşümleri kullanılır. Bu çalışmada bu yöntemler özetlenmiş ve hidrojen atomuna uygulanmıştır. Görelikli hamiltonyenin enerji düzeylerine getirdiği düzeltmeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Dirac Equation and Hydrogen Atom Hasan ARSLAN DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT Jury : Prof. Dr. Gülsen ÖNENGÜT : Doç. Dr. Ayşe POLATÖZ : Yrd. Doç. Dr. Hamide KAVAK According to the Theory of Special Relativity laws of physics valid in one inertial frame are valid in other inertial frames. Also,the speed of light is invariant under Lorentz transformations. From these principles we try to obtain a relativistic quantum theory which also agrees with the principles of non-relativistic quantum theory. This was achieved by Dirac who found an equation which gives antiparticle solutions as well as solutions for particle with spin 1/2. On the other hand, in Dirac equation odd operators couple small and large components of the wave function. In order to decouple them Foldy-wouthuysen transformations are used. In this thesis we applied the methods of Relativistic Quantum mechanics and Foldy-wouthuysen transformations to the hydrogen and investigated the corrections brought to the energy levels by a relativistic hamiltonian.