Diyarbakır Suriçi kentsel yenileme projesinin, kent morfolojisi ve kent kimliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Diyarbakır Suriçi urban renewal project in terms of urban morphology and urban identity
- Tez No: 771381
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN BALYEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Yenileme, Kentsel Kimlik, Kentsel Morfoloji, Diyarbakır Suriçi, Urban Renewal, Urban Identity, Urban Morphology, Diyarbakır Suriçi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Yenileme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Kentler, tarih boyunca yıkım ve yeniden inşa diyalektiği içerisinde varoluşunu sürdürmektedir. Konu geçen yıkım, kentsel mekânın fiziksel dokusunda tahribatlar oluşturması, kentin geçmişinden günümüze getirdiği izleri yok etmesi ve değiştirip dönüştürmesi ile kentlerin giderek kimliksizleşmesine sebep olmaktadır. Kentlerin giderek aynılaşmaya başlamış olduğu görülmekte ve bunun kırılması için kentsel morfoloji ve kimlik kavramlarını birbirinden ayırmak yerine birbirini besleyen, büyüten ve destekleyen kavramlar olduğu vurgulanmaktadır. Kentin kendine has mekânsal morfolojik dokusunun, geçmişinin izleri ile sıkı bir ilişki içerisinde olduğu ve bu önemli olgunun gelecek kuşaklara aktarılması için mekânsal kimliğin önemi üzerinde durulmaktadır. Bu çalışma kapsamında kentsel yenileme projelerinin, kentsel kimlik ve kentsel morfoloji açısından beraber değerlendirilmesinin gerekli olduğu ve bu unsurların nasıl ele alınması gerektiği Suriçi Kentsel Yenileme Projesi üzerinden tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cities have always been characterized by a dialectic of destruction and rebuilding. By eroding the physical texture of the urban environment and altering the remnants of the city's history and present, the damage in issue contributes to cities losing their ability to be recognized. It is evident that cities are beginning to blend together more and more, and it is highlighted that urban morphology and identity are notions that feed, enlarge, and support one another rather than being distinct from one another. It is highlighted that in order to transmit this significant event to future generations, the city's distinctive spatial morphological texture is closely related to the remnants of its past. In the context of this study, it is examined how the Suriçi Urban Renewal Project should handle these features and how urban renewal projects should be assessed jointly in terms of urban identity and urban morphology.