Sürekli dönüşümlerin kompaktlamalara genişletilmesi
  1. Tez No: 77145
  2. Yazar: NECATİ OLGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli fonksiyonlar halkası, latis, tam regüler uzay, kompakt, kompaktlama, Rings of continuous functions, lattice, completely regular space, compact, compactification
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SÜREKLİ DÖNÜŞÜMLERİN KOMPAKTLAMALARA GENİŞLETİLMESİ NECATİ OLGUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman Jüri Yrd. Doc. Dr. Doğan DÖNMEZ Yıl: 1998, Sayfa:42 Prof. Dr. Yusuf ÜNLÜ Yrd.Doç. Dr. Fikret KUYUCU Yrd.Doç.Dr. Doğan DÖNMEZ Bu çalışmada herhangi X ve Y Tychonoff uzayları ve bir /:X-»Y sürekli dönüşümü alındığında, f nin X 'in bir aX kompaktlamasından Y 'nin bir 8Y kompaktlamasına sürekli olarak genişletilip genişletilemeyeceği araştırılmış ve böyle bir genişlemenin varlığı için gerekli olan koşullar, halkaların cebirsel özelliklerinden yararlanılarak bulunmuştur. Ayrıca bu genişlemenin var olduğu en küçük oX kompaktlamasının varlığı için gerekli olan koşullar da bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXTENSIONS OF CONTINUOUS FUNCTIONS TO COMPACTIFICATIONS NECATİ OLGUN DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Doğan DÖNMEZ Year 1998, Pages: 42 Jury Prof.Dr. Yusuf UNLU Yrd.Doç.Dr. Fikret KUYUCU Yrd.Doç.Dr. Doğan DÖNMEZ In this work, given arbitrary Tychonoff spaces X, Y and a continuous function /:X-»Y and compactifications aX of X and 8Y of Y.the problem of extending / has been studied. Algebraic conditions have been found for the existence of such a compactification. Also the problem of finding the smallest such aX is studied and necessary conditions for its existence have been found.