Çukurova bölgesinde meyve suyu ve konsantresi sanayinin yapısı, durumu ve sorunları
Structure pozition and matters of juice and juice concantrated industry in Çukurova region
  1. Tez No: 77146
  2. Yazar: NAİME ÇÖKMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Meyve suyu, meyve suyu konsantresi, meyve suyu sanayii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ'NDE MEYVE SUYU VE KONSANTRESİ SANAYİİNİN YAPISI, DURUMU VE SORUNLARI NAİME ÇÖKMEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman Prof Dr. Oğuz YURDAKUL Yıl: 1998 Sayfa: 81 Jüri Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof.Dr. Yaşar GÜRGEN Doç.Dr. Faruk EMEKSİZ Bu çalışmada, Adana, İçel ve Hatay illerini kapsayan Çukurova Bölgesindeki meyve suyu sanayiinin, üretim, kurulu kapasite, kapasite kullanım oranı, dağıtım yapısı ve ihracat açısından mevcut durumu ve sorunları incelenmiştir. Bu amaçla Çukurova Bölgesinde faaliyet gösterdiği belirlenen 5 meyve suyu işletmesi incelenmiştir. İncelenen işletmelerden elde edilen birincil veriler basit ortalamalar ve oranlarla değerlendirilmiştir. İşletmelerde üretim hatlarına göre değişmekle beraber tüm hatlardaki ortalama kapasite kullanım oranı %71 olarak belirlenmiştir. Türkiye meyve suyu sanayiinin yapısal sorunu olan atıl kapasite, Çukurova Bölgesindeki işletmelerde de mevcuttur. Bu sorunun temelinde yeterli miktarda, ihtiyaç duyulan zamanda, gerekli kalite özelliklerine sahip ve uygun fiyattan hammadde bulunamaması yatmaktadır. Daha çok iç tüketime yönelik üretim yaptığı belirlenen sanayi, dış pazardaki yüksek fiyatlarla rekabet etmede zorlanmaktadır. İhracat sırasında karşılaştıkları en büyük sorun gümrük işlemlerinin fazlalığıdır. Devlet desteği ile sanayie yönelik olarak uygulanacak ihracat teşvikleri sektör ihracatını artırabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS STRUCTURE, POSITION AND MATTERS OF JUICE AND JUICE CONCENTRATED INDUSTURY IN ÇUKUROVA REGION DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Oğuz YURDAKUL Year: 1998 Page: 81 Jury Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Associate Prof. Faruk EMEKSİZ In this study, the industry of fruit juice production, its existing capacity, the rate of the use of this capacity, the structure of distribution the existing state problems in terms of export in Çukurova Region including the cities Adana İçel and Hatay have been investigated. With this aim 5 fruit juice establishments that have been identified to be active in Çukurova Region tove been studied. The primary data that had been collected from these establistments were evaluated with means rates. Although the productions in these industries change encordiy to production lines, the average capacity and the rate of use in all lines have been calculated as 71%. Inert capacity, the structural problem of Turkish fruit juice industry, as also present at the establisments in Çukurova Region. On the basic of this problem lies directly the fack of raw materials that have sufficient and reguired qualities at reeded times at proper prizes. The industry that is identified as to produce directed at inner consumption has difficulties in competing with the high costs on foreign markets The biggest problem they face during exportation is the excessive custom works. The export encorragements supported by the goverment that will be applied directed at industry will increase sector exports. Key Words : Juice, juice concentrated, juice industry