Sınıf öğretmenlerinin 'Saygı' değerine ilişkin algıları
Awareness of primary teachers about teaching 'Responsibility' value
- Tez No: 771457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Algı, değer, saygı, sınıf öğretmeni, Perception, respect, elementary school teacher, value
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin“saygı”değerine ilişkin algılarının belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışma, nitel araştırma modeline dayalı olarak yürütülmüş ve durum çalışması şeklinde desenlenmiştir. Çalışmada, araştırma için zengin bilgi kaynağı olabilecek katılımcıların seçilmesi yolu izlenmiş ve amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği kullanılmıştır. Buna göre, ölçüt, en az 5 yıl sınıf öğretmeni olarak görev yapmış olmaları olarak belirlenmiş ve çalışma grubu 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde görev yapmakta olan ve en az beş yıllık deneyime sahip 20 sınıf öğretmeninden oluşmuştur. Çalışmada, görüşme tekniği tercih edilmiştir. Verilerin toplanmasında yarı-yapılveırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler, pveemi şartlarından ötürü online olarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin analiz ve yorumunda içerik analizi kullanılmıştır. Verilerin analizi dört aşamada gerçekleşmiştir. Sonuçlar, araştırmaya katılan 20 sınıf öğretmeninin saygının en fazla“insan”a yönelik olması gerektiğini; saygıyı en çok“değer verme”yle ilişkilendirdiklerini; saygılı bir bireyde en fazla“sevgi”ve“empati”davranışının olması gerektiğini; saygıyı en fazla“sevgi”değeriyle ilişkilendirdiklerini; saygılı bir bireyde“kayıtsızlık”veya“duyarsızlık”davranışının olmaması gerektiğini; saygı değerini öğretirken en çok“doğrudan öğretim model”ini ve en fazla“model olma”yöntemini kullveıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the orientation of elementary school teachers about the value of“respect”with moral dilemma stories. For this reason, the case study method, one of the qualitative research patterns, will be used in the research. In the study, the way of selecting the participants who can be a rich source of information for the research will be followed ve the criterion sampling ve technique will be used. The study group of the research will be 20 elementary school teachers on the job in Gaziantep ve its district of Şahinbey. The semi-structured interview form prepared by the researcher will be used as a data collection tool. The data collection tool will present a structure consisting of 4 questions that will reveal the perceptions of classroom teachers regarding the value of“respect”. Content analysis was used in the analysis ve interpretation of the data. Data analysis was carried out in three stages. The results show that 20 classroom teachers participating in the research stated that respect should be to people the most, that they associate it with giving the most respect, that a respectful individual should have the most love ve empathy behavior, that they associate the value of respect with the value of love the most, that a respectful individual does not have indifference (insensitivity) behavior. showed that they mostly used direct instruction models ve modeling method the most while teaching the value of respect. It should model respect if they use it to deal with students. A lack of respect can be downright harmful ve completely undermine the mission of teaching ve learning.