Araba yıkama atıksularının koagülasyon ve fenton prosesi ile arıtılması
The treatment of car wash wastewater by coagulation and fenton process
  1. Tez No: 771484
  2. Yazar: BURAK ANIL ŞENBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHİMAN ÇİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araba yıkama atıksuyu, bulanıklık, fenton prosesi, koagülasyon, KOİ, AYM, Car wash wastewater, turbidity, fenton process, coagulation, COD, anionic surfactant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araba yıkama sektörü, çok miktarda su tüketen ve çok fazla kimyasal kullanımı gerektiren sektörler arasında yer almaktadır. Arabaların yıkanmasından kaynaklanan atıksuyun bileşimi, yüksek düzeyde yağ ve gres, ağır metaller, toz, asfalt gibi partiküller içerebileceğinden arıtılması güçtür. Bu tez çalışmasında, araba yıkama atıksularının koagülasyon ve fenton prosesi ile arıtılarak Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Anyonik Yüzey Madde (AYM) ve bulanıklık parametrelerinin giderim verimine etkisi Box-Behken istatistiksel metodu kullanılarak incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda, FeSO4 koagülantı için pH 4, 50 mg/L koagülant konsantrasyonu ve 15 dakika yavaş karıştırma süresinde, maksimum %90,34 KOİ, %99,40 AYM ve %98,11 bulanıklık giderimi tespit edilmiştir. Alum koagülantı için maksimum KOİ giderimi pH 10, 125 mg/L koagülant konsantrasyonu ve 5 dakika yavaş karıştırma süresinde % 84,30 olarak, AYM giderimi % 98 ve bulanıklık giderimi ise % 97,6 olarak belirlenmiştir. Fenton prosesinde 250 mg/L H2O2 konsantrasyonu, 300 mg/L FeSO4 konsantrasyonu, 15 dakikalık oksidasyon süresinde ve 50oC sıcaklıkta KOİ, AYM, bulanıklık giderim verimi sırasıyla % 98,38, % 99,8 ve % 99,6 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The car wash sector is among the sectors that consume a lot of water and require the use of a lot of chemicals. The composition of the wastewater from car washing is difficult to treat, as it may contain particles such as high levels of oil and grease, heavy metals, dust, asphalt. In this thesis, the effects of Chemical Oxygen Demand (COD), Anionic Surface Matter (AYM) and turbidity parameters on the removal efficiency of car wash wastewater by coagulation and fenton process were investigated using the Box-Behken statistical method. As a result of the experiments, maximum 90.34% COD, 99.40% AS and 98.11% turbidity removal were determined for FeSO4 coagulant at pH 4, 50 mg/L coagulant concentration and 15 minutes slow mixing time. For alum coagulant, the maximum COD removal was determined as 84.30%, at pH 10, 125 mg/L coagulant concentration, and 5 minutes slow mixing time, 98% removal of AS and 97.6% of turbidity removal. In the Fenton process, 250 mg/L H2O2 concentration, 300 mg/L FeSO4 concentration, COD, AS and turbidity removal efficiency were obtained as 98.38%, 99.8% and 99.6%, respectively, at 15 minutes oxidation time and 50oC temperature.