Enneagram tipolojisine göre hekimlerin sahip olduğu kişilik tipinin tıpta uzmanlık branş tercihine etkisi
The effect of physician's personality type according to enneagram typology on the preference of specialization in medicine
- Tez No: 771533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK EREN YILMAZ, DOÇ. DR. KENAN TAŞTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tıpta Uzmanlık, Kişilik Tipi, Medical Specialization, Personality Type
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Bireyin kişiliği yaşamında birçok tercihine etki ettiği gibi meslek ve branş tercihini de etkilemektedir. Çalışmamızın amacı hekimlerin sahip olduğu kişilik tipinin tıpta uzmanlık tercihine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel tipte bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışma 15.08.22-15.10.22 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmamıza Ankara Şehir Hastanesi'nde uzmanlık eğitimi alan 365 asistan hekim dahil edilmiştir. Örneklem seçimi dahili, cerrahi ve temel bilimlerdeki asistan sayısı dikkate alınarak tabakalı örnekleme yöntemi ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, sosyodemografik bilgileri içeren kişisel veri toplama formu ve kişilik tipini tespit etmek amacıyla Taştan Kişilik Tipi Ölçeği kullanılmıştır. Verilere-posta ve gözlem altında anket uygulama yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların %30,4' ü (n=111) erkek, %69,6' sı (n=254) kadındı. Yaş ortalaması 28 (min:24, maks: 49) idi. Kişilik tipi ölçeğine göre katılımcıların%26,84' ü(n=98) yardımsever kişilik tipindeyken%24,93' ü (n=91) mükemmeliyetçi/reformcu kişilik tipindeydi. Erkeklerin %27.9'u (n=31) mükemmeliyetçi/reformcu kişilik tipindeyken, kadınların %31.5'i (n=80) yardımsever kişilik tipindeydi. Aile hekimliği asistanları en çok % 26,8'i (n=22) mükemmeliyetçi/ reformcu (tip1) kişilik tipinde iken % 24,4 'ü (n=20) yardımsever kişilik tipindeydi. Mükemmeliyetçi/ reformcu tipin % 61,5'i dahili bilimlerdeyken gözlemci tipin%71,4' ü ehli-keyf/rahatına düşkün tipin 65,6'sı, barışçı tipin% 67,4' ü dahili bilimlerdeydi. Başaran/motivatör tipin %45,7'si cerrahi bilimlerde iken reis/lider tipin %52,2' si cerrahi bilimlerdeydi. Kişilik tipine göre üç branşın karşılaştırılmasında anlamlı bir ilişki bulunmazken (p=0,186) dahili ve cerrahi bilimlerin ikili karşılaştırmasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,028). Buna göre mükemmeliyetçi/reformcu, yardımsever, gözlemci ve ehli-keyf tipin çoğunluğu dahili bilimlerde iken başaran/ motivatör ve reis/lider tipteki hekimlerin çoğu cerrahi bilimlerdeydi. Sonuç ve Öneriler: Hekimlerde en sık görülen kişilik tipleri yardımsever ve mükemmeliyetçi tipler iken reis/ lider ve başaran tipin daha çok cerrahi bilimlere yöneldiğini saptadık. Kişilik modelleri tıp öğrencileri ve hekimler için branş seçiminde bir araç olarak kullanılabilir. Çalışmamızın daha geniş örneklem grubu ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: An individual's personality affects many choices in his/her life, one of them is his/her profession and branch specialisation. The aim of our study is to examine the effect of physicians personality type on their preference in choosing branch of specialization in medicine. Materials and Methods: This research was designed as a cross-sectional study. The study was carried out between 15.08.22 and 15.10.22. 365 resident doctors currently undergoing specialization training at Ankara City Hospital were included. Sample selection was made by stratified sampling method, taking into account the number of residents in internal medicine, surgery and basic departments. As a data collection tool, a personal data collection form containing sociodemographic information and Taştan Personality Type Scale were used to determinethetypes of personalities. Data was collected using online and under observation survey method. Results: In this study, 30.4% (n=111) of the participants were male and 69.6 % (n=254) were female. The mean age was 28 (min:24, max: 49). According to the personality type scale, 26.84% (n=98) of the participants were Helpers, while 24.93% (n=91) of the participants were Perfectionists /Reformers. While 27.9% of the male participants Perfectionists /Reformers (n=31), 31.5% of the female (n=80) were Helpers. 26.8% (n=22) of family medicine residents were perfectionists /reformers, and 24.4% (n=20) of them had the Helper personality. While 61.5% of the perfectionist /reformers were in internal medicine departments, 71.4% of the observants were in general medicine, 65.6 of the self indulgent and 67.4% of them were peacemakers. While 45.7% of the achiever/ motivators were in surgery departments, 52.2% of the chief/leaders were in surgery departments. While no significant correlation was found in the comparison of the three branches according to personality type (p=0.186), a significant correlation was found in the pair wise comparison of internal and surgery departments (p=0.028). In accordance to these findings, most of the perfectionists/reformers, helper, observant and self indulgent type of personalities were in internal departments, while most of the achiever/ motivator and chief/leader physicians were in surgery departments. Conclusion and Suggestions: We found that the most common types of personalities among physicians were the helper and Perfectionists while the chief/leader and achiever type of personalities tended to go for surgery branches. Personality models can be used as a tool in branch selection for medical students and physicians. Still, our research needs to be supported with a larger sample group.