Kurt türü ve ilişkili kavramların öznel bir yaratma süreciyle geliştirilmesi ve sanatsal anlatıyla ifade edilişinin betimlenmesi
The development of wolf genus and related concepts through a subjective creation process and description of expression through artistic narrative
- Tez No: 771561
- Danışmanlar: PROF. DÜRİYE KOZLU İSMAİLOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: A/r/tografi, Kurt, Kültür, Mitoloji, Sanatsal İfade, A/r/tography, Wolf, Culture, Mythology, Artistic Expression
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Mitlerin ve kültürel pratiklerin bakış açılarımızın köksaplarını oluşturduğu, insanın hafızasında derin bir iz bıraktığı düşünülmektedir. Bu fikir temelinde araştırmanın konusu, kurt türü ve ilişkili kavramların öznel bir yaratma süreci sonrası geliştirmesi, sanatsal anlatıyla ifade edilme biçimleri betimlenmesi olarak belirlenmiştir ve araştırma A/r/tografi yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmanın soruları araştırmacının süreç içindeki üretimleri temelinde oluşturulmuş ve yönteminin esnekliği sayesinde sorular araştırma sürecinde şekillendirilmiştir. Sorular belirlenirken farklı işlerin gruplandığı farklı seriler temel alınmıştır. Her soruda araştırma sürecinde verilerin toplandığı farklı serilerin üretim süreci ve bu üretim sürecinde araştırma-sanatçı ve öğrenen kimliklerinin ilişkisinin niteliği sorgulanmıştır. Araştırmacı, tez yazım sürecinde A/r/tografi yöntemi ile kendi sanat üretim süreçlerini de sorgulamıştır ve bu sürece ilişkin rizomatik bağlantılar kurmuştur. Bu bağlar a/r/toğraf kimliklerinin yanı sıra araştırmacının diğer toplumsal kimliklerinden etkilenmiştir. Bu etkilenme araştırmayı zenginleştiren bir öge olarak düşünülmekte birlikte, araştırmacının kişisel tarihinin izlerini yoğun bir biçimde taşımaktadır. Farklı malzeme, teknik ve plastik sanat alanlardan yararlanan serinin; ortak bir bütünlük içinde aynı kavrama farklı bakış açıları sağlayabileceği bu araştırmanın ortaya koyduğunu söyleyebileceği sonuçlardan bir diğeridir. Özü gereği öznel bir sürecin betimlendiği bu araştırma sürecinin, diğer bir sonucu ise öznel bir deneyim olarak araştırmacıda bir dönüşüme yol açarak onu bir sanatçı olarak zenginleştirmesidir.
Özet (Çeviri)
The subject of the research was determined as the development of the wolf related concepts after creation process, and the description of the way they were expressed through artistic narrative via the A/r/tography method. The questions of the research were formed on the basis of the researcher's productions in the process, and the questions were shaped during the research process thanks to the flexibility of the method. While determining the questions, different series in which different series are grouped were taken as basis. In each question, the production process of the different series in which data were collected during the research process and the nature of the relationship between research-artist and learner identities in this production process were questioned. The researcher also questioned his own art production processes with the A/r/tography method during the thesis writing process and established rhizomatic connections regarding this process. Benefiting from different material, technical and plastic arts fields, the series; another result of this research is that it can provide different perspectives on the same concept in a common integrity. Another result of this research process, in which a subjective process is depicted by its essence, is that as a subjective experience, it leads to a transformation in the researcher and enriches him as an artist.