Güney Marmara Bölgesinde konkordato talep eden inşaat şirketlerinin ulusal ve uluslararası ekonomik konjektür çerçevesinde incelenmesi
Examination of construction companies requesting concordat in the southern marmara region within the framework of national and international economic conjuncture
- Tez No: 771563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİF ONUR UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, İnşaat Mühendisliği, Economics, Law, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, Konkordato, Ekonomik görünüm, Construction sector, Concordatory, Economic outlook
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
2003 yılında uygulamaya konulan iflas erteleme, 2018 yılı Temmuz ayında yürürlükten kaldırılmıştır. Bunun yerine, konkordatoya işlerlik kazandırılmak amacıyla İcra İflas Kanunu'nda değişiklikler yapılmıştır.“Anlaşmalı İflas”anlamına gelen konkordato; mali durumu kötüleşmiş olan firma veya şahısların, tarafların hakları gözetilerek borçların ödenebilmesi amacıyla, iyi niyetli olarak alacaklılarla anlaşmaya varılması için yürütülen ve mahkeme onayından geçen süreçlerin işletildiği bir müessesesidir. İnşaat sektörüne mensup işletmelerin konkordato talebinde ilk sırada oldukları anlaşılmaktadır. İlgili konkordato taleplerinin 1/3'lük kısmı Marmara Bölgesindedir. Yapılan çalışma ile, Güney Marmara Bölgesindeki (Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bilecik İlleri) konkordato talebinde bulunmuş inşaat firmaları hakkında; ölçek, faaliyet alanı, gelir-gider durumları gibi bilgiler toplanmış, talebin oluşmasında rol oynayan nedenler, süreçler ile işletmenin konkordato ilanı sonrasındaki algıları hakkında detaylı veriler toplanmıştır. 2018-2022 yılları arasında; Güney Marmara illerinde, geçici kabul almış inşaat firması sayısı 79 adettir. Bunlardan 44'üne ulaşılmış, oransal olarak %43,04'üne denk gelen 34 firma anketi cevaplandırmıştır. Firmaların komiserleri, yetkilileri ve süreçte görevli olan sektör profesyonelleri anketin katılımcıları olup, anket yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Anket 5 bölümden, 1'i açık uçlu toplam 45 sorudan oluşmaktadır. Elde edilen verilerin iç tutarlılık katsayısı α = 0,714'tür ve yüksek anlamlılığı ifade etmektedir. Firmaların %70'inden fazlasının konkordatoyu olumlu şekilde tamamladığı, ancak bankalar başta olmak üzere paydaşların sürece karşı tutumlarının genellikle negatif yönde olduğu, işletmelerin partnerlerinin birbirlerini ekonomik yönden olumsuz etkilediği sonuçlarına varılmıştır. Ayrıca, heyette sektörel işleyiş konusunda yetkin inşaat mühendisi komiserin bulunmamasının süreci aksattığı, kamu alacaklarının konkordatoya tabi olmayışının firmaları mali yönden zorladığı, devlet teşviklerinden faydalanılamaması ve kamu ihalelerine katılım sağlanamamasından dolayı kaynak yaratılamadığı anlaşılmıştır. Konkordato firmalarına gösterilecek ılımlı tutum, uygulamadaki iyileştirme, firmaların faaliyet süreçlerine haiz heyet oluşturulması ve diğer düzenlemeler neticesinde projelerin başarıya ulaşması sağlanabilecektir. Firmaların; konkordato talebi öncesi ve sonrası süreçlerini kapsayan, bulgular sonucu elde edilen önerilere uyulması halinde, ekonomik sürdürülebilirliğin gerçekleştirilebileceği, istihdam ve vergi kaybı gibi olumsuz durumların engellenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The bankruptcy postponement, which was introduced in 2003, was repealed in July 2018. Instead, amendments have been made to the İİK in order to make the concordat operational. Concordat, which means“Contractual Bankruptcy”, is an institution where the processes carried out by the companies or individuals whose financial situation has deteriorated are carried out in order to reach an agreement with creditors in good faith and subject to court approval in order to pay the debts by taking into account the rights of the parties. It is understood that the enterprises belonging to the construction sector are in the first place in the concordat request. 1/3 of the relevant concordat requests are in the Marmara Region. With the study, the southern Marmara region, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova province) requested the construction companies about the Concordat; scale, scope, income-expenditure states, the information is gathered, the demand factors that play a role in the formation of processes and detailed data about the perceptions of the business after the declaration of the Concordat were collected. from Dec 2018 to 2022; In the Southern Marmara provinces, the number of construction companies that have received temporary acceptance is 79. Of these, 44 were reached and 34 companies, which correspond to 43.04% proportionally, answered the survey. The commissioners, officials of the companies and the sector professionals who are in charge of the process are the participants of the survey and the survey was conducted face-to-face. The questionnaire consists of 5 sections and a total of 45 questions, 1 of which is open-ended. The internal consistency coefficient of the obtained data is α = 0.714 and high significance. It was concluded that more than 70% of companies completed the concordat positively, but the attitude of stakeholders, especially banks, towards the process is generally negative, and the partners of enterprises negatively affect each other economically. In addition, it was understood that the absence of a civil engineer commissioner competent in sectoral functioning in the delegation disrupted the process, the lack of public receivables subject to the concordat forced firms financially, state incentives could not be used and resources could not be created due to the inability to participate in public tenders. As a result of the moderate attitude to be shown to concordat companies, improvement in implementation, the formation of delegations with the activity processes of companies and other arrangements, it will be possible to ensure the success of projects. It is thought that economic sustainability can be realized and negative situations such as employment and tax loss can be prevented if the recommendations obtained as a result of the findings covering the processes of companies before and after the concordat request are followed.