Çukurova koşullarında mürdümüğün (Lathrus sativus L.) değişik tahıl türleri ile karışım olarak yetiştirilmesi üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 77159
  2. Yazar: KAĞAN KÖKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, Triticale, Yulaf, Mürdümük, Karışım, Barley, Oat, Triticale, Chickling, Mixture II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA MÜRDÜMÜĞÜN (Lathyrus sativus L.) DEĞİŞİK TAHIL TÜRLERİ İLE KARIŞIM OLARAK YETİŞTİRİLMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR KAĞAN KÖKTEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Veyis TANSI Yıl: 1998, Sayfa: 54 Jüri: Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Çukurova koşullarında, mürdümüğün değişik buğdaygil türleri ile karışım halinde, kışlık ara ürün olarak, yeşil ot üretim amacıyla yetiştirilme olanaklarının belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışma, 1997-98 yıllarında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında yürütülmüştür. Araştırma, bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüş ve karışıma giren buğdaygil türleri ana parselleri, karışım oranlan ise alt parselleri oluşturmuştur. Deneme, buğdaygil materyali olarak arpa (Hordeum vulgare), yulaf (Avena sativa (L.)) ve triticale (K.Triticosecale (Wittmack.)) türleri, karışım oranları olarak %75 Tahıl + %25 Mürdümük, %50 Tahıl + %5Q Mürdümük ve %25 Tahıl + %75 Mürdümük olacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırma sonucunda, karışıma giren bitkilerin tek verimlerinin azaldığı, ancak toplam verimde artışlar olduğu bulunmuştur. Yeşil ot ve kuru ot verimi bakımından en yüksek değer 3160.38-1175.10 kg/da ile yulafın %75 oranında karışıma girdiği sistemlerden elde edilmiştir. Yulafın %25 oranında karışıma girmesiyle birim alandan elde edilen toplam ham protein verimi bakımından saf ekimlerden üstün değerler elde edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS RESEARCHES ON TO DETERMINE THE POSSIBILITIES OF GROWING CHICKLING MIXTURES WITH DIFFERENT CEREALS SPECIES UNDER ÇUKUROVA CONDITIONS KA?AN KÖKTEN DEPERTMANT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Veyis TANSI Year 1998, Pages: 54 Jury: Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Turan SA?LAMTİMUR Prof. Dr. A Emin ANLARSAL This study was conducted to determine the possibilities of growing chickling mixtures with different cereal species as winter crop for forage, was carried out at the experimental area of University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Field Crops Department in 1997-1998. Field trials were conducted in the randomized split block experimental design, in which cereal species in mixtures were main plot and mixture rates were subplots, with 4 replications. Triticale, barley and oat were grass components and chickling clover were used as legume component. Mixture rates in the study were as Mows 75%Cereat+25%Cmckling, 50%Cereal+50%Chicklmg and 25%Cereal+75% Chickling. As a result, it was found that, forage yield of the component crops were decreased but total forage yield in mixtures was increased. The highest forage yield (3160.38 kg/da) and the highest dry matter yield (1 175.10 kg/da) were obtained from the mixture containing 75% oat. It was determined that higher crude protein yield could be obtained by including oat in the mixtures at the rate of 25% compared to their pure stands. Protein yield of mixtures with 75% oat were higher than corresponding pure stands.