Hatay-Erzin-Yeşilkent ovasının hidrojeolojik etüdü ve burnaz kaynağının kökeninin araştırılması
The Hydrogeological study of Hatay-Erzin-Yeşilkent plain and investigation of the origin of burnaz spring
- Tez No: 77168
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: geo-statistic, groundwater hydrology, groundwater budget, geochemistry, isotope, Burnaz spring, Ceyhan river. n
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
öz DOKTORA TEZİ HATAY-ERZÎN-YEŞİLKENT OVASININ HİDROJEOLOJİK ETÜDÜ VE BURNAZ KAYNAĞININ KÖKENİNİN ARAŞTIRILMASI Galip YÜCE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yü: 1998, Sayfa: 223 Jüri: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Jüri: Doç. Dr. Ahmet GÜZEL Jüri: Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ Çalışmanın amacı, Erzin-Yeşilkent ovasındaki yeraltısuyu potansiyelini hidrojeolojik model yaklaşımı ile gerçeğe yakın şekilde hesaplamak ve en uygun yeraltısuyu işletim modelini ortaya koymaktır. Anılan amaca yönelik olarak yeraltısuyu kalite değişimleri ve suların kökensel ilişkileri araştırılmıştır. Bu incelemenin sonucunda ovadaki sulama kooperatiflerinin yeraltısuyu gereksinimini optimum düzeyde karşılık verecek işletim modeli ile birlikte yeraltısuyu işletimi için uygun yeni alanlar belirlenmiştir. Yöredeki en önemli içme- kullanma ve sulama suyu kalite ve potansiyeline sahip Burnaz kaynağının besleniminin (özellikle kurak dönemdeki) Ceyhan nehrinden olduğu jeoistatistik, hidrolojik, su ve izotop kimyası çalışmaları yardımıyla kanıtlanmıştır. Anahtar Kelimden jeoistatistik, yeraltısuyu hidrolojisi, yeraltısuyu bilançosu, jeokimya, izotop, Burnaz kaynağı, Ceyhan nehri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE HYDROGE0LOGICAL STUDY OF HATAY-ERZIN-YEŞILKENT PLAIN AND INVESTIGATION OF THE ORIGIN OF BURNAZ SPRING CMpYÜCE DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 1998, Page: 223 Jury: Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Jury: Assoc. Prof. Dr. Ahmet GÜZEL Jury: Prof. Dr. Aziz ERTUNÇ The purpose of the study is to determine the groundwater potential of Erzin- Yeşilkent plain with a hydrological model approach that is closes to the reality and find out the best groundwater management model. Changes in groundwater quality and the relationship of the origins of the water are investigated to pursue this purpose. As a result of this research, a management model that will provide the groundwater demand in an optimal level together with new areas for groundwater extraction by the pumping wells is determined for the irrigation cooperatives situated in the area. The replenishment of Burnaz spring which has the highest quality and potential in terms of drinkability domestic use-irrigation water, (especially during the dry-season) is provide to be from Ceyhan river with the help of geo-statistical, hydrological, water and isotope chemistry studies.