Tam zamanında üretim felsefesinin kamu inşaatlarında malzeme yönetimine uygulanabilirliği
The Applicability of just in time philosopy in material management of government construction jobs
- Tez No: 77169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL LAPTALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: JIT, inventory, management, construction, quality
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Tam Zamanında Üretim doğru parçanın, doğru miktar ve doğru zamanda üretilmesidir. Tam Zamanında Üretim sistemi, envanter maliyet ve seviyesinde azalma, verimlilik artışı, ürün kalitesinin artışı, sürekli gelişme, işletme içinde yer ihtiyacının azalması ve israfların azalması, problemlerin çabuk bir şekilde çözülmesinin sağlanması, tedarikçilerle uzun dönemli ilişkiler kurulması ve takım ruhunun oluşması gibi pek çok faydalar sağlar. Bu sistem daha çok tekrarlı ve büyük miktarlı üretimler için kullanılmakla beraber değişik üretim sistemlerinde de uygulanabilmektedir. İnşaat malzeme yönetiminde de TZÜ sisteminin uygulanması ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Yukarıda sayılan yararlar bu sektör için de geçerlidir. Ülkemizde devlet ihalelerine katılan inşaat firmalarında TZÜ sisteminin uygulanabilirliğini araştırmak amacıyla böyle bir çalışma yapılmıştır. İnşaat malzeme yönetiminde TZÜ' in ne derecede etkili olabileceği bu çalışma içerisinde incelenecektir. Anahtar Kelimeler : TZÜ, envanter, inşaat, yönetim, kalite.
Özet (Çeviri)
JIT can be defined to produce right products (or ports) at the right time when they are needed. Implementation of JIT, provides a series of benefits. It brings improvements in quality, inventory turnover, communication between departments, eliminating waste, problem solving, sense of team spirit, building long-term relationships with suppliers. Although the philosophy is generally used in firms that produce in mass quantities it can be also applied to other production systems. There are studies about implementation of JIT in construction material management. The aim of this study is to investigate the applicability of JJT in construction firms which have to government contracts in Turkey, The effect of JIT in construction material management will be investigated in this study.