Avrupa'da aşırı sağ partilerin yükselişi: İtalya'da Kuzey Ligi örneği (1991-2020)
The rise of far-right parties in Europe: The case of Italian Northern League (1991-2020)
  1. Tez No: 771801
  2. Yazar: MERVE SEPLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BURÇ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Sağ, Ayrılıkçılık, Kuzey Ligi, Kuzey, Matteo Salvini, Far-right, Separatism, Northern League, North, Matteo Salvini
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde Avrupa'da aşırı sağ partilerin güçlerini sürekli olarak arttırdığı görülmektedir. Özellikle son 10 yılda, küresel finans krizi ve yasadışı göçü aktif olarak kullanan aşırı sağ partiler Avrupa ülkelerinin bazılarında ya iktidar olmuşlar ya da koalisyon hükümetlerinde yer almayı başarmışlardır. Kuzey Ligi, İtalya'da aşırı sağın temsilcisidir. Nitekim Kuzey Ligi, 2018 seçimlerinde %17,3 oy elde ederek koalisyon hükümetinde yer almayı başarmıştır. Dolayısıyla Kuzey Ligi hakkında derinlemesine bir çalışma yapmak Türkçe literatürdeki İtalya'da aşırı sağın yükselişi konusundaki önemli bir boşluğun doldurulmasına katkı yapacaktır. Bu çalışmada, Kuzey Ligi'nin 1991-2020 yılları arasında benimsediği politikalar araştırılmakta ve bu politikalar ile söz konusu zaman diliminde yapılan seçimlerde elde ettiği oy oranları incelenmektedir. Çalışmada, Kuzey Ligi'nin politikaları 5 döneme ayrılarak analiz edilmiştir. Birinci dönemde Kuzey Ligi'nin federalizm projesi, ikinci dönemde Kuzey Ligi'nin ayrılıkçılık projesi, üçüncü dönemde yasa dışı göç karşıtlığı, dördüncü dönemde mali federalizm ve güvenlik paketi ve son dönemde ise Matteo Salvini'nin benimsediği politikalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the post-Cold War era, it is seen that far-right parties in Europe have constantly increased their power. Particularly in the last 10 years, far-right parties that actively use the global financial crisis and illegal immigration have either come to power in some European countries or have succeeded in taking part in coalition governments. In Italy, the Northern League, which is the representative of the Italian far-right. Indeed, the Northern League succeeded to get 17.3% of the votes in the 2018 elections and take part in the coalition government. Therefore, making an in-depth study about the Northern League will contribute to filling an important gap in the Turkish literature regarding the rise of the far-right in Italy. In this study, the policies adopted by the Northern League between 1991 and 2020 are investigated and with these policies the rate of votes it obtained in the elections held during this time period is examined. In the study, the policies of the Northern League are analyzed by dividing them into 5 periods. In the first period, the federalism project of the Northern League; in the second period, the separatism project of the Northern League; in the third period, the opposition to illegal immigration; in the fourth period, the fiscal federalism and security package; and in the final period the policies adopted by Matteo Salvini are examined.