Sosyal kaygı ile algılanan ebeveyn tutumları, benlik saygısı ve başa çıkma stilleri ilişkisi
The relationship between social anxiety and perceived parent attitudes, self-esteem and coping styles
  1. Tez No: 771849
  2. Yazar: HAVA NUR AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Kaygı, Algılanan Ebeveyn Tutumu, Benlik Saygısı, Başa Çıkma Stilleri, Social Anxiety, Perveived Parental Attitudes, Self-esteem, Coping Styles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma sosyal kaygı, algılanan ebeveyn tutumları, benlik saygısı ve başa çıkma stilleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırma modelinde ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sürecinde katılımcılara olasılıklı olmayan örnekleme yönteminin alt başlığı olan kolay örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Pandemi koşulları sebebiyle çalışma çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmiştir. Çalışma esnasında Sosyodemografik Bilgi Formu, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Çocuk Formu, İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği ve Başa Çıkma Stilleri Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma grubu Ankara'da yaşayan, 18-65 yaş aralığında yetişkin bireylerden oluşmaktadır. Araştırmaya 244 kadın, 151 erkek olmak üzere toplamda 395 kişi katılmıştır. Sosyal kaygı ile algılanan ebeveyn tutumları, benlik saygısı ve başa çıkma stilleri değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bireylerin Aşırı Koruyuculuk ve Reddedicilik boyutlarından aldıkları puanlar ile Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği alt boyutlarından alınan puanlar arasında pozitif yönlü korelasyon vardır. Duygusal Sıcaklık alt boyutundan alınan puanlar ile Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korelasyon bulunmamaktadır. İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği ile Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği puanları arasında negatif yönlü korelasyon olduğu görülmüştür. Başa Çıkma Stilleri Ölçeğine ait Duygulara Odaklanma ve Ortaya Koyma, Yadsıma, Davranışsal Olarak İlgiyi Kesme, Duygusal Sosyal Destek Kullanımı ve Madde Kullanımı boyutlarından almış oldukları puanlar ile Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği alt boyutları arasında pozitif yönlü, istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde korelasyon tespit edilmiştir. Katılımcıların Başa Çıkma Stilleri Ölçeğine ait Olumlu Yeniden Yorumlama ve Planlama boyutlarından almış oldukları puanlar ile Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği alt boyutları arasında negatif yönlü, istatistiksel açıdan anlamlı olacak düzeyde korelasyon bulunmuştur. Türkiye'de Türk toplum yapısına uygun bir sosyal kaygı ölçeği iv geliştirilebilir ve bu doğrultuda yeni araştırmalar yapılabilir. Araştırmacılar klinik ortamda katılımcılara bilinçli farkındalık eğitimleri vererek, bilişsel yeniden yapılandırma teknikleri uygulayarak, işlevsel başa çıkma tekniklerini öğreterek katılımcıların gelişimini gözlemleyebilir. Alanda uzman kişilerin sosyal kaygıya dair psiko-eğitim vererek toplumu bilinçlendirebilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyze the relationship between Social anxiety, perceive parental attitudes, self esteem and coping styles. Relational scanning model was used in the reasearch model. During the study, participants were collected with the easy sampling method which is the subtitle of the probabilty sampling method. Due to pandemic conditions, this study was carried out online. During the study, the Socio-demographic Information form, Liebowitz Social Anxiety Scale, the Short Version of EMBU-C, Twodimensional Self Esteem Scale and Cope Inventory were used. Participants comprise of adult individuals between the ages of 18-65 living in Ankara . A total of 395 people, 244 women and 151 men, participated in the study. A statistically significant relationship was found between social anxiety and perceived parental attitudes, self-esteem and coping styles variables. There is a positive correlation between the scores that individuals get from the Overprotection and Rejection dimensions and the scores they get from the Liebowitz Social Anxiety Scale sub-dimensions. There was no statistically significant correlation between the scores they received from the Emotional Warmth Dimension and the Liebowitz Social Anxiety Scale sub-dimensions. There was a negative correlation between the scores of the Two-Dimensional Self-Esteem Scale and the Liebowitz Social Anxiety Scale. There was a positive and statistical difference between the scores individuals get from the Cope Inventory Focusing and Expressing Emotions, Substance Use, Denial, Behavioral Disengagement, and Use of Emotional Social Support and Liebowitz Social Anxiety Scale's sub-dimensions. There is a negative and statistically significant correlation between the scores of the participants in the Positive Reinterpretation and Planning aspects of the Coping Styles Scale and the Liebowitz Social Anxiety Scale sub-dimensions. A new social anxiety scale can be developed in accordance with the standards of Turkish society in Turkey, and new research vi can be conducted in this direction. Researchers can observe the development of participants by providing mindfulness training, applying cognitive restructuring techniques, and teaching functional coping techniques in the clinical setting. Psychologist in the field can raise awareness of the society by providing psycho-education about social anxiety.