Kadın doğum servislerindeki sağlık çalışanlarının bilişim teknolojisini kullanımı ve etkileyen faktörlerin analizi
Health workers working in the maternity service information technology usage of nurses and affecting
- Tez No: 771848
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN BODAMYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hospital, Nursing, Information Technologies, Maternity Services
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Çalışma, Bolu İl' inde bulunan tam teşekküllü 2 Özel, 2 Sağlık Bakanlığı Devlet Hastanesi ve 1 Üniversite Eğitim Araştırma Hastanesi' nde Google form üzerinden hemşirelere dağıtılan anket çalışması ile 11.04 - 14.04.2020 tarihleri arasında 293 hemşirenin kadın doğum servislerindeki sağlık çalışanlarının bilişim teknolojilerini kullanmaları ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmış bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak çalışmaya katılan hemşirelerin bilişim teknolojisini kullanmalarına yönelik görüşlerini bildiren bilişim teknolojileri alt boyutları kapsamında ((I) Değerlendirme, (II) Eğitim, (III) İletişim, (IV) Yönetim ve (V) Hasta Bilgisi Kullanımı) toplam 36 sorudan oluşan ve 5'li likert tipi anket olan ''Hemşirelik Alanında Kullanılan Bilişim Teknolojisi Anketi'' formu kullanılmıştır. Verilerin tümü SPSS programı ile aritmetik ortalama, yüzdelik, Kaiser Meyer Olkin, Barlett test, madde korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi, faktör analizi, One Way ANOVA ve t testi yapılarak değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler; Hastane, Hemşirelik, Bilişim Teknolojileri
Özet (Çeviri)
This research is designed in a descriptive way in order to determine the information tecnology usage of 293 nurses and the factors affecting their usage, between 11.04.2020 and 14.04.2020 at 2 state hospital, 1 university and 2 private hospitals at the Bolu. The“Information Technologies Survey Used in Nursing Field”form is used as a data collection tool in order to expose the views about information technnology usage of nurses. This tool has 36 5 likert scale questions based on 5 sub dimensions such as (I) Evaluation, (II) Education, (III)Communication, (IV) Management and (V) Patient Information. Data were evaluated with SPSS by percentage, arithmetic mean, factor analysis, Kaiser Meyer Olkin, Barlett test, item correlation analysis, Multiple regression analysis, t test and One Way ANOVA tests.