Z kuşağının markalarla ilgili içerik üretme davranışlarını etkileyen motivasyonlar
Motivations that affect generation Z's brands related content creation behaviors
- Tez No: 771947
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUDE CANAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Z kuşağı, Kullanıcı türevli içerik üretme, Benlik motivasyonu, Ortak yaratım ve teşvik motivasyonu, Marka sadakati motivasyonu, Generation Z, User generated content creation, Self motivation, Co-creation and incentive motivation, Brand loyalty motivation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Tüketicilerin markalarla iletişime geçme biçimleri son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmelerle bazı değişikliklere uğramıştır. Son yıllarda markalarla ilgili kullanıcı türevli içerik kavramının hem uygulamacılar için hem de literatür için dikkat çektiği söylenebilir. Tüketiciler markalarla ilgili içerik üretmek isterken, markalar da tüketicileri kendileri hakkında olumlu içerik üretmeye teşvik etmek istemektedir. Tüketicilerin markalarla ilgili kullanıcı türevli içerikleri bazı motivasyonlarla ürettikleri bilinmekte ve hangi motivasyonla hangi türde içerik ürettikleri önem kazanmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı Z kuşağı tüketicileri özelinde motivasyonların içerik üretme davranışına etkisini ortaya koymaktır. Çalışmanın, yeni bir konu olan markalarla ilgili kullanıcı türevli içerik konusunun kavramsallaşmasına katkı sunacağı düşünülmektedir. Ayrıca çalışma, Z kuşağının markalarla iletişime geçme motivasyonlarının markalarla ilgili içerik üretme davranışları arasındaki ilişkiyi açıklaması açısında da önemli görülmektedir. Çalışma amacına ulaşmak için kavramsal bir model önerisinde bulunulmuş ve çalışmanın hipotezlerini test etmek için de yapısal eşitlik analizi kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre model uyumunun iyi olduğu tespit edilmiştir. Buna göre benlik motivasyonunun aktif içerik üretme davranışını pozitif yönde etkilerken pasif içerik üretme davranışı ile bir ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ortak yaratım ve teşvik motivasyonu ise aktif içerik üretme davranışıyla ilişkisi yokken pasif içerik üretme davranışını pozitif önde etkilemektedir. Son olarak marka sadakati motivasyonu hem aktif içerik üretme davranışını hem de pasif içerik üretme davranışını pozitif yönde etkilemektedir. Bu sonuçlara göre Z kuşağını markalarla ilgili olarak teşvik ve ödüllerle aktif içerik üretmeye motive edilmeyeceği bununla birlikte benlik duygusunu destekleyen motivasyon öğelerinin Z kuşağını aktif içerik üretme konusunda harekete geçirdiği ifade edilebilir. Marka sadakati ile hem aktif hem de pasif içerik üretme davranışı sergilemektedirler.
Özet (Çeviri)
Consumer communication types with brands has undergone some changes with the emerging technological developments in recent years. Therefore, concept of brand related user generated content draws attantion both for practitioners and for literature. Consumers want to produce brand related content and brands want to encourage consumers to produce pozitive content about themselves. It's known that consumers produce brands related content with some motivations and it's gain important what types of content they producer with which motivation In this content aim of the study put forth the effect of motivations on content produce behaviour in particular gen Z. This study is expected to supposed that conceptualization of brand related user generated content which is a new subject. Also the study is seen as important because of explain relation between z generation's motivations and behaviour of brand related generated content. It was suggested a conceptual model proposal for reach to aims of study and structural equation model was used to test to study's hypotheses. According to result of analysis unbuderstood that model fit is good. Also, ıt was determined that while motivation of ego affects active user generated content behaviour positively, there is no significant relationship between ego motivation and passive user generated content behaviour. Also, while there is no significant relationship between co-creation and encouragement motivation and active user generated content behaviour, motivation of co-creation and encouragement affects passive user generated content behaviour positively. Finally, motivation of brand loyalty affects positively both active user generated content behaviour and passive user generated content behaviour. Acording to these results it can be stated that gen Z can not be motivated by co-creation and encouragement, at the same time motivation of ego activates gen Z about active user generated content behaviour. brand loyalty reveals both active and passive user generated contend behaviour.