COVID-19 salgını sonrasında bireylerin yaşadığı anksiyete ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of anxiety and depression levels experienced by individuals after the COVID-19
  1. Tez No: 772096
  2. Yazar: EBRU ÖZÜREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASRA BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Covid-19, depresyon ve anksiyete bozuklukları, Pandemic, Covid-19, depression, and anxiety disorders
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Covıd-19, tarihteki diğer bulaşıcı hastalıklar gibi, bireyleri ve medeniyetleri sadece fizyolojik olarak değil, aynı zamanda ruhsal ve sosyal olarak da etkilemiştir. Aşırı stres, anksiyete, davranış sorunları, öfke kontrol sorunları, korku, depresyon, intihar ve uykusuzluğa neden olmaktadır. Araştırmada covid-19 salgını sonrasında bireylerin yaşadığı anksiyete ve depresyon düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Ankara ilinde yaşayan 18 yaş üzerindeki kişilerdir. Araştırmanın örneklemi ise; 2020-2021 tarihleri arasında yapılan, Ankara'da yaşamakta olan ve rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 427 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların kişisel bilgilerini elde etmek için Demografik Bilgi Formu, Birinci Basamak İçin Beck Depresyon Ölçeği (BBBDÖ), Depresyon-Anksiyete-Stres Ölçeği (DASS 42) ve Koronavirüs (Covid-19) Korkusu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda, korona korku ile depresyon, stres ve anksiyete düzeyleri arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Depresyon ile stres ve anksiyete düzeyleri arasında yüksek düzeyde ilişki bulunurken korona korku düzeyleri arasında ise daha düşük düzeyde ilişki olduğu görülmüştür. Depresyon, stres ve anksiyete ile karakterize olduğu gözlenen psikolojik yardım, tıbbi destek sırasında COVID-19 pandemisi olan kişilerde ruh sağlığı desteği gereksinimlerine erişimin sağlanmasında faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Covid-19, like other infectious diseases in history, has affected individuals and civilizations not only physiologically, but also spiritually and socially. Excessive stress causes anxiety, behavioral problems, anger control problems, fear, depression, suicide and insomnia. In the study, it was aimed to examine the anxiety and depression levels experienced by individuals after the covid-19 epidemic. The population of the research is people over the age of 18 living in Ankara. The sample of the research is; It consists of 427 people living in Ankara and selected by random sampling method, which was conducted between 2020-2021. Demographic Information Form, Beck Depression Scale for Primary Care (BDSPC), Depression-Anxiety-Stress Scale (DASS 42) and Fear of Coronavirus (Covid-19) Scale were used to obtain personal information of the participants. As a result of the findings obtained in the study, it was determined that there is a positive significant relationship between corona fear and depression, stress and anxiety levels. While there was a high correlation between depression and stress and anxiety levels, there was a lower correlation between corona fear levels. Psychological assistance, which has been observed to be characterized by depression, stress and anxiety, will be useful in providing access to mental health support needs for people with the COVID-19 pandemic during medical support.