Polikistik over sendromu tanılı hastalarda asprosin ve subfatin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of asprosin and subfatin levels in patients with polycystic over syndrome
- Tez No: 772117
- Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN TABUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Asprosin, Subfatin, Polycystic Ovary Syndrome, Asprosin, Subfatin Supporting organization: Gaziantep University Faculty of Medicine TF.UT.22.26
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS) hiperandrojenizm, oligo-anovulasyon ve/veya polikistik overler ile karakterize kronik metabolik bir hastalıktır. PKOS sebeplerinden birisi olarak insülin direnci (IR) suçlanmakla birlikte günümüzde etyopatogenezi tamamiyle aydınlatılamamıştır. Asprosin ve subfatin, yağ dokudan salgılanan IR ile ilişkili olduğu düşünülen hormonlardır. Çalışmamızda PKOS hastalarında asprosin ile subfatin düzeylerini sağlıklı kontrol grubu ve hormonal, metabolik, inflamasyon parametreleriyle karşılaştırdık. Çalışmamız prospektif olup, Gaziantep Üniversitesi Hastanesi'nde Endokrinoloji Polikliniğine gelen 35 PKOS tanılı hasta, 32 sağlıklı kadın katıldı. Asprosin PKOS grubunda kontrol grubuna göre yüksek saptandı (p=0.034). Ayrıca asprosin; kilo, vücut kitle indeksi, bel çevresi, insülin, insülin direncinin homeostatik modeli değerlendirmesi (HOMA-IR) indeksi, trigliserid, lenfosit, eritrosit dağılım hacmi (RDW), sedimantasyon, CRP ile anlamlı pozitif ilişkili saptandı. Subfatin ise asprosin, HDL ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) ile anlamlı negatif ilişkili saptandı. Subfatin PKOS grubunda daha yüksek olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p=0.130). Ayrıca subfatin HOMAİR ile ilişkisiz bulundu (p=0.254). Sonuç olarak subfatin PKOS ve İR ile ilişkisiz, asprosin ise IR ve inflamasyon ile ilişkili bulunmuş olup PKOS etyopatogenezinde rol alıyor olabilir. Asprosin ileride PKOS tedavisi için teröpatik bir hedef haline gelebilir.
Özet (Çeviri)
syndrome (PCOS) is a chronic metabolic disease characterized by hyperandrogenism, oligo-anovulation and/or polycystic ovaries. Although insulin resistance (IR) has been accused as one of the causes of PCOS, its etiopathogenesis has not been fully elucidated today. Asprosin and subfatin are hormones thought to be associated with IR secreted from adipose tissue. In our study, we compared asprosin and subfatin levels in PCOS patients with healthy control group and hormonal, metabolic and inflammation parameters. Our study is prospective and included 35 PCOS patients and 32 healthy women who came to the Endocrinology Outpatient Clinic of Gaziantep University Hospital. Asprosin was found to be higher in the PCOS group compared to the control group (p=0.034). Also asprosin; significant positive correlation was found with weight, body mass index, waist circumference, insulin, homeostasis model assesment (HOMA-IR) index, triglyceride, lymphocyte, red cell distribution volume (RDW), sedimentation, and CRP. Subfatin was found to be significantly negatively correlated with asprosin, HDL and thyroid stimulating hormone (TSH). Although subfatin was higher in the PCOS group, no statistically significant difference was found (p=0.130). In addition, subfatin was found to be unrelated to HOMA-IR (p=0.254). In conclusion, subfatin was found to be unrelated to PCOS and IR, while asprosin was found to be associated with IR and inflammation, and may be involved in the etiopathogenesis of PCOS. Asprosin may be a therapeutic target for the treatment of PCOS in the future.