İlişkisel otantiklik, ilişkisel mükemmeliyetçilik ve romantik ilişki doyumunun incelenmesi
Examination of the relational authenticity, relational perfectionism, and romantic relationship satisfaction
- Tez No: 772212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. . MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki Doyumu, İlişkide Otantiklik, İlişkide Mükemmeliyetçilik, Relationship Satisfaction, Relationship Authenticity, Relationship Perfectionism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı, devam eden romantik ilişkisi olan bireylerde ilişkisel otantiklik, ilişkisel mükemmeliyetçilik ve ilişki doyumunun incelenmesidir. Araştırma grubunu Türkiye'de yaşayan 18-65 yaş arası 296 kadın (%70,48) ve 124 erkek (%29,52) birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri; Demografik Bilgi Formu, İlişkide Otantiklik Ölçeği (İOÖ), Romantik İlişkide Mükemmeliyetçilik Ölçeği (RİMO), İlişki Doyumu Ölçeği (İDO) kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler istatistik paket programı (SPSS) ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem t Testi, Pearson Testi, ANOVA, Tukey Testi ve Çok Değişkenli Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ana kavramların bazı sosyodemografik değişkenlerle (cinsiyet, yaş, partnerin yaşı, eğitim durumu, partnerin eğitim durumu, ilişki türü ve ilişki süresi) ilişki ve farklılaşma durumlarına bakılmış ve bazılarına göre anlamlı, bazılarına göre ise anlamlı olmayan farklılaşma bulunmuştur. Ölçekler arası ilişkilerin incelenmesi amasıyla Pearson testi kullanılmış olup ölçekler arasında anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeklerin birbirlerini yordama durumunun incelendiği çok değişkenli regresyon analizi sonuçlarına göre ilişkide risk alma ve kendine yönelik mükemmeliyetçilik düzeyleri ilişki doyumunu pozitif yönde; aldatmayı kabul etmeme düzeyinin ise ilişki doyumu düzeyini negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Araştırmanın bulguları ilgili literatür kapsamında tartışılmıştır. Bu çalışmanın ana kavramlarına ilişkin araştırmalar katılımcı sayısı arttırılarak genişletilebilir, kavramlar hakkında araştırma sayısı az olduğundan daha fazla araştırma yapılabilir, bireylere ve partnerlerine yönelik demografik değişkenlere ilişkin araştırmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examination of the relational authenticity and relational perfectionism with relationship satisfaction in individuals who are in an ongoing romantic relationship. The research group consists of 296 female (70.48%) and 124 male (29.52%) individuals between the ages of 18-65 living in Turkey. The data of the research; It was collected using Demographic Information Form, The Authenticity in Relationship Scale, Romantic Relationship Perfectionism Scale, and Relationship Assessment Scale. The data obtained as a result of the research were analyzed with the statistical package program (SPSS). Independent Sample t Test, Pearson Test, ANOVA, Tukey Test and Multivariate Regression Analysis were used in the analysis of the data. Considering the findings of the study, the relationship of the main variables with some sociodemographic variables (gender, age, age of the partner, education level, education level of the partner, relationship type and relationship duration) was examined, and while a significant relationship was found with some variables, a nonsignificant relationship was found with some variables. Pearson test was used to examine the relationships between the scales and it was concluded that there were significant relationships between the scales.According to the results of the multivariate regression analysis, the levels of risk taking and self-oriented perfectionism in the relationship was positively affect relationship satisfaction; On the other hand, the level of unacceptability of deception was found to negatively predict the level of relationship satisfaction. The findings of the study were discussed within the scope of the relevant literature. Research on the main variables of this study can be expanded by increasing the number of participants, more research can be done on independent variables as the number of researches is low, and research on demographic variables for individuals and their partners can be done.