İsmail Konevî'nin Hâşiye 'alâ Tefsîri'l-Beydâvî adlı eserinde i'râb olgusu
The phenomenon of i'râb in İsmail Konevî's work titled Hâşiye 'alâ Tefsîri'l-Beydavî
  1. Tez No: 772309
  2. Yazar: ARZU SELVİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT ELHUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Traveler, Travelogue, Ağrı, Culture, Mount Ararat, Turkey, Qur'an, Tafsîr, Beydavî, Envâru't-Tenzîl, Hashiyah, Konevî, i'râb
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada Osmanlı âlimleri tarafından muhtasar, şerh ve hâşiye gibi pek çok esere kaynaklık eden Beydâvî'nin (ö. 685/1286) Envâru't-Tenzîl ve Esrâru't-Te'vîl adlı tefsirine oldukça kapsamlı bir hâşiye kaleme alan İsmail Konevî'nin eserindeki i'râba yönelik görüşleri, yaklaşımı ve yöntemi konu edilmiştir. Giriş ve üç bölümden oluşan çalışmamızın asıl amacı, İsmâîl Konevî'nin hâşiyesinin i'râb açısından kapsam ve zenginliğini ortaya koymaktır. İ'râb ve i'râbu'l-Kur'ân eserlerine dair pek çok çalışma yapılmıştır. Fakat bir hâşiye üzerinden bazı örneklerle analiz ederek muhaşşinin i'râb yöntemini ortaya koymak hususunda bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu sebeple çalışmamız büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca şerh ve hâşiye türü eserler bir mirasın aktarılmasında önemli rol oynamaktadır. Hâşiye incelenip söz konusu yöntemler ortaya konulurken müellifin yaşadığı dönemin ilmî mirasını öğrenmemize vesile olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Beydâvî (d. 685/1286), who was the source of many works such as mukhtasar, sharh and hashiye by Ottoman scholars Ismail Konevî's, who wrote a very comprehensive hashiyah on his tafsir called Envâru't-Tenzîl and Esrâru't-Te'vîl, views, approach and method towards i'rab in his work are discussed. The main purpose of our study, which consists of an introduction and three parts, is to reveal the scope and richness of İsmâîl Konevî's annotation in terms of i'râb. Many studies have been done on the works of i'râb and i'râbu'l-Qur'an. However, no study has been found to reveal the i'râb method of the mukhhassi by analyzing it with some examples through an annotation. For this reason, our work is of great importance. In addition, commentary and hashiyah play an important role in transferring a legacy. While the hashiyah was examined and the methods in question were put forward, it was instrumental in learning the scientific heritage of the period in which the author lived.