Jakarlı örme kumaşlar ve moda tarihinde kullanımı
Jacquard knitted fabrics and their use in fashion
- Tez No: 772358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN BERKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Jakar örme, tasarım, moda, tekstil, Jacquard knitting, design, fashion, textile
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Anasanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Örme terimi“örme, örülerek yapılan”anlamına gelmektedir. Örme giysiler insanların, örtünme gereksinimiyle başlamış ve günümüze dek tüm kültürlerde, değişik zevklere ve işlevlere göre şekillenerek varlığını sürdürmüştür. Jakar örgü ise jakar mekanizmasına sahip makinelerden çıkarılan kumaşlardır. Tasarım, birden fazla disiplinin bir araya gelerek yeni bir yaratma süreci olarak ifade edilebilir. Bu tez çalışmasında jakarlı örme kumaşlar üzerine yeni tasarım fikirleri uygulanmıştır. Bu doğrultuda Prof. Dr. İsmet Çavuşoğlu'nun yapmış olduğu tablolardan esinlenerek tasarımlar gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda oluşturulan jakar örme tasarımlarında dikkat çekilmek istenen şey farklı yaratım süreçlerine girilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Literatür de jakar dokumalarla ile ilgili çok sayıda çalışma olmasına karşın jakar örme tasarımlarıyla ilgili bilimsel çalışmalar oldukça sınırlı tutulmuştur. Hatta çağdaş sanat tablolarının jakar örme makinalarına aktarılarak bir tasarım süreciyle ilgili çalışmalar da sınırlı tutulmuştur. Bu çalışmanın özgün yönü jakar örme tasarımlarıyla ilgili literatüre katkı sunmasıdır.
Özet (Çeviri)
The term knitting means“knitted, made by knitting”. Knitted clothes started with the need of people to cover and have continued to exist in all cultures until today by being shaped according to different tastes and functions. Jacquard knitted fabrics are the fabrics that are extracted from machines with jacquard mechanism. Design can be expressed as a new creation process by bringing together more than one discipline. In this thesis, new design ideas were applied on jacquard knitted fabrics. In this direction, the designs were inspired by the paintings made by the Prof. Dr. İsmet Çavuşoğlu. The thing to draw attention to in the jacquard knitting designs created in this direction reveals that different creation processes should be entered. Although there are many studies on jacquard weaving in the literature, scientific studies on jacquard knitting designs are very limited. In fact, studies on a design process were limited by transferring contemporary art paintings to jacquard knitting machines. The original aspect of this study is that it contributes to the literature on jacquard knitting designs.