Sâmiha Ayverdi'nin İnsan ve Şeytan eserinde insan-şeytan ilişkisi
The relationship between man and devil in Samiha Ayverdi's novel Man and Devil
  1. Tez No: 772365
  2. Yazar: DENİZ YAĞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DİLEK GÜLDÜTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sâmiha Ayverdi, İnsan ve Şeytan, İblis, Nefis, Tasavvuf, Sâmiha Ayverdi, Man and Devil, Ego, Sufism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Tasavvuf düşüncesi Şeytan kavramını derinliğine ele almış, Şeytan'ın insan ile olan ilişkisini açıklamaya çalışmıştır. Mutasavvıflar genellikle, Şeytan'ı nefs ile ilişkilendirmiş, insanın tekâmülündeki rolüne vurgu yapmış, görüş ve düşüncelerini bu çerçevede oluşturmuşlardır. Bu araştırmada Şeytan kavramı, mutasavvıf yazar Sâmiha Ayverdi'nin İnsan ve Şeytan eseri merkeze alınarak tasavvufî açıdan incelenmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'de Allah, Şeytan'ın mâhiyetini insanlara bildirmiş, Şeytan ile mücadele etme yollarını göstermiştir. Şeytan'ın ilâhî irâde ile varlık kazanmış olması, iyiliğin zıddı olan kötülüğün mevcûdiyetini sağlamış, insana seçim yapabilmesi için gerekli alanı yaratmıştır. Şeytan'ın insan hayatındaki görevi bellidir. Allah insanları doğru yola eriştirmek için peygamberleri, insanları doğru yoldan saptırması için de Şeytan'ı görevlendirmiştir. Görevi gereği kendisine tanınan mühlet içinde Şeytan, insanın nefsiyle iş birliği yaparak dört yönden saldıracak, dünyevî tuzaklarıyla insanı Allah'tan uzak tutmak için var gücüyle çalışacaktır. İnsanın bu en eski düşmanını yakından tanıması, onunla mücadele etmesini kolaylaştıracaktır. Tarihî, sosyal ve tasavvufî konularda verdiği eserler ile gelecek nesillere yol gösteren değerli mutasavvıf ve yazar Sâmiha Ayverdi, İnsan ve Şeytan romanında Şeytan'ın özelliklerini, insan üzerindeki etkisini ortaya koymuştur. Sâmiha Ayverdi düşüncesinde Şeytan, yaradılış amacına uygun olarak vazîfesini yerine getirmektedir. Kibir, haset, hırs, şehvet gibi nefsânî hastalıklar insanı Şeytan'a karşı zayıf ve korumasız hâle getirirken, îman insanın Şeytan'la olan mücâdelesinde en büyük kalkanıdır. Şeytan insana aczini öğreterek tekâmülünde önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Sufi thought has examined the concept of Devil in depth and has tried to explain the relationship of Devil with man. Sufis have generally associated Devil with the ego (nafs), emphasized his role in the development of man, and formed their views and thoughts within this framework. In this research, the concept of Devil was examined from a sufi point of view by taking the Sufi writer Samiha Ayverdi's novel Man and Devil into the center. In the Holy Qur'an, God has revealed Devil to people and has shown them the ways to fight Devil. Devil was created by God. The existence of Devil has enabled the existence of evil, the opposite of good, and has created the necessary space for man to make choices. Devil's mission in human life is clear. He is the deceiver of all humanity the world over. God has appointed the prophets to lead people to the right path and Devil to lead people astray from the right path. During the respite granted to him by his duty, Devil will attack from four directions by cooperating with the ego of man. Devil will work with his power to keep people away from God with his worldly traps. Knowing this oldest enemy of man closely will make it easier for him to fight it. One of the greatest and valuable Sufi and writer Samiha Ayverdi who guides future generations with her works on historical, social and sufi issues, has revealed the characteristics of Devil and his influence on people in the novel Man and Devil. In the thought of Samiha Ayverdi, Devil fulfills his duty in accordance with the purpose of creation. While spiritual diseases such as arrogance, envy, ambition, lust make a person weak and unprotected against Devil, faith is the greatest shield to struggle with Devil. Satan plays an important role in the development of man by teaching him his weakness.