Viktor Pelevin'in eserlerine heterotopolojik bir yaklaşım
A heterotopological approach to Viktor Pelevin's works
  1. Tez No: 772536
  2. Yazar: HALİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Viktor Pelevin, Michel Foucault, Heterotopya, Mekân, Heterotopoloji, Viktor Pelevin, Michel Foucault, Heterotopia, Space, Heterotopology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Viktor Pelevin'in“Çapayev i Pustota”(“Чапаев и Пустота”,“Buda'nın Serçe Parmağı”),“Devyatıy Son Verı Pavlovnı”(“Девятый сон Веры Павловны”,“Vera Pavlovna'nın Dokuzuncu Rüyası”) ve“Omon Ra”(“Омон Ра”) adlı eserlerinin Michel Foucault'nun heterotopya kuramıyla ele alınması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Söz konusu eserlerin seçilme nedeni, içerisinde ilk bakışta heterotopik olabileceği sinyalini veren mekânlardır ve bu doğrultuda heterotopik mekânların saptanıp saptanamayacağının tespitini yapmak tezin öncelikli amacını oluşturmuştur. Tezin amaçları arasında heterotopik özellik gösterdiği düşünülen mekânların metne etkisini tespit etmek de dahildir. Bu çalışmayı yürütebilmek adına seçilen yöntem eserde yer alan mekânların söz konusu heterotopya kuramı üzerinden çözümlenmesi olmuştur. Seçilen eserlerde yer alan askeri uçuş okulu, akıl hastanesi, tuvalet gibi mekânların heterotopik özellikler gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır. Anılan mekânların tekrar eden belirli hadiseler ya da nesnelerle (örneğin, bir diyalog, çeşitli gastronomik öğeler ya da bir baygınlık hali gibi) metin içerisinde geçişleri tetiklediği ve bunun sonucunda da ana karakterlerin kimliğinde belirli değişimler görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
A look at Viktor Pelevin's selected works such as“Chapaev i Pustota”(“Чапаев и Пустота”,“Buddha's Little Finger”or“The Clay Machine Gun), ”Devyatyj son Very Pavlovny“ (”Девятый сон Веры Павловны“, ”Vera Pavlovna's Ninth Dream“) and ”Omon Ra“ (”Омон Ра") through the concept of heterotopia which is elaborated by Michel Foucault forms the subject of this thesis. The main reason for the selection of these works of Pelevin was the spaces that were potentially heterotopic at first glance and finding if there is any heterotopia in these works or not was the primary aim of this thesis. Among the aims of thesis were to determine the role of the spaces that are thought to be heterotopic in the text. Analyzing the spaces in Pelevin's mentioned works by Foucault's concept of heterotopia was chosen as the method of the thesis. It was found that the spaces in Pelevin's selected works such as military flight school, psychiatric hospital and toilet are actually heterotopic. It has been concluded that these spaces actually trigger crossing thresholds in the text with some certain repetitive events (for example, a dialogue between characters, gastronomic components or a state of faintness or unconsciousness), and as a result, certain changes are seen in the identity of the main characters.