Arşiv belgeleri ışığında Rauf Orbay'ın hayatı ve siyasi faaliyetleri
In the light of archive documents Huseyin Rauf Orbay's life and political activities
- Tez No: 772539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Milli Şef İnönü, Hamidiye Kahramanı, Rauf Bey, National Struggle, National Chief İnönü, Hero of Hamidiye, Rauf Bey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışma Hüseyin Rauf Orbay'ın hayatı ve askeri ve siyasi faaliyetlerini ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanmıştır.1881 yılında İstanbul'da doğan Hüseyin Rauf Orbay, Osmanlı Devleti'nin son dönemi, Millî Mücadele dönemi, İnkılaplar dönemi ve Milli Şef İnönü dönemindeki askeri ve siyasi faaliyetleri ile tarihimizdeki önemli isimlerden biri olmuştur. Balkan Savaşları'nda Hamidiye kruvazörü ile yaptığı başarılı akınlar sayesinde tarihe“Hamidiye Kahramanı”olarak geçmiştir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'nı Osmanlı Devleti adına imzalayan heyetin başında olması Rauf Bey'i tartışılan bir isim haline getirmiştir ki bu durum Rauf Bey'in siyasi başarısızlığı olarak değerlendirilmiştir. Rauf Bey, Millî Mücadele döneminde Mustafa Kemal Paşa'nın en yakınındaki isimdir. Öyle ki Mustafa Kemal Paşa bu yakınlığı“Benim Türkiye'yi kurtarmaktaki en hakiki yardımcım”sözleriyle ifade etmiştir. Rauf Bey, bahriyeden olduğu için Millî Mücadele döneminde herhangi bir orduya komuta etmemiştir; ama siyasi faaliyetleri ile cephe gerisinde önemli işlere imza atmıştır. Her ne kadar milli mücadele döneminde en ön saflarda yer alsa da İnkılaplar döneminde bazı açıklamaları ve inkılaplar karşısındaki tavrıyla tartışılan bir isim haline gelmiştir. Özellikle Cumhuriyet'in ilanı dolaysıyla İstanbul'da gazetelere verdiği demeçten ötürü oldukça eleştirilmiştir. İnkılaplar döneminde çeşitli sebeplerle geri planda kalan Rauf Bey, Milli Şef İnönü döneminde tekrar siyaset sahnesine çıkmıştır. II. Dünya Savaşı'nın en çetin olduğu dönemde ve İngiltere'nin Türkiye'yi savaşa sokma çabalarının yoğunlaştığı dönemde Londra Büyükelçisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to reveal the life and military and political activities of Hüseyin Rauf Orbay. Hüseyin Rauf Orbay, born in Istanbul in 1881, became one of the important names in our history with his military and political activities in the last period of the Ottoman Empire, the National Struggle period, the Revolutions period and the period of the National Chief İnönü. Thanks to the successful raids he made with the Hamidiye cruiser in the Balkan Wars, he went down in history as the“Hero of Hamidiye”. Being at the head of the delegation that signed the Armistice of Mudros, signed after the First World War, on behalf of the Ottoman Empire, Rauf Bey became a controversial figure. The fact that he signed an agreement like Mondros was considered as the failure of Rauf Bey. Rauf Bey was the closest name to Mustafa Kemal Pasha during the National Struggle. Since Rauf Bey was from the navy, he did not command any army during the National Struggle; but with his political activities, he has accomplihed important works behind the front. Although he was at the forefront during the period of the national struggle, he became a controversial name during the Revolutions period with some of his statements and his attitude towards the reforms. He was highly criticized for the statement he gave to the newspapers in Istanbul, especially due to the proclamation of the Republic. Rauf Bey, who remained in the background for various reasons during the Revolutions period, appeared on the political scene again during the period of National Chief İnönü. He became the London Ambassador during the most difficult period of World War II and when the British efforts to bring Turkey into the war intensified.