İran ve Ortadoğu ülkelerinde görülen (badgir- rüzgar kulelerinin) mimari açıdan incelenmesi
Architectural examination of (badgir-wind towers) seen in Iran and Middle East countries
  1. Tez No: 772674
  2. Yazar: NAZLI NEJADI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SEDES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Kuleleri, Modern Rüzgarlıklar, Geleneksel mimari, Eko-mimari, Rüzgar enerjisi, Wind Towers, Modern Windbreakers, Traditional architecture, Eco architecture, Wind power
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
(Rüzgar-kulesi), İran'da eski çağlardan beri kullanılmaktadır ve İran mimarisinin özel şaheserlerinden biridir ve seleflerinin, kurak ve çöl bölgelerinde yaşayabilmek için bilim ve zeka işaretlerinden biridir. Yazd, Kashan, Jahrom, Tabas şehirlerinde ve hatta Basra Körfezi kıyılarında, özellikle Qeshm'de ve Arvand Nehri boyunca, çalışmalarını yöneten prensipleri rüzgar kulelerine benzeyen havalandırma sistemleri kullanılıyordu. Bu tezde, rüzgâr siperinin geçmişten günümüze tarihsel seyrini, özellik ve avantajlarını anlatmak ve son olarak günümüzde binalarda rüzgârlık kullanımı hem sembolik hem de işlevsel formlarda sunulacak. Bu tezdeki araştırma yöntemi betimsel-analitik yöntemdir ve çalışmalar kütüphane ve araştırma üzerinden olacaktır.
Özet (Çeviri)
The (wind-tower) has been used in Iran since ancient times and is one of the special masterpieces of Iranian architecture and one of its predecessors' signs of science and intelligence to live in arid and desert regions. In the cities of Yazd, Kashan, Jahrom, Tabas and even along the coast of the Persian Gulf, especially in Qeshm and along the Arvand River, it used ventilation systems whose principles governing its work similar to windbreakers. In this thesis , we will describe the historical course, features and advantages of the windbreak from past to present, and finally, the use of windbreakers in buildings today will be presented in both symbolic and functional forms. The research method in this thesis is descriptive-analytical method and the studies will be through library and research.