Vergi denetimi özelinde dijitalleşmenin muhasebe meslek mensupları üzerine etkisi: Antalya ili örneği
The effect of digitalization on accounting professionals with respect to tax audit: Antalya province example
  1. Tez No: 772675
  2. Yazar: CELALEDDİN İBİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TAYTAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, muhasebe, vergi denetimi, avantaj, risk, Digitalization, accounting, tax audit, advantage, risk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler yalnızca özel sektörde meydana gelen rekabeti değil aynı zamanda kamu sektöründeki rekabeti de harekete geçirmektedir. Özel sektörde beklentileri yüksek olan toplumun devletten de beklentisi git gide yükselmektedir. Bundan dolayı dijitalleşme her sektörde etkisini göstermeye başlamışken devletler de bu dijitalleşmeye adapte olmaya başlamışlardır. Dijitalleşmenin vergi denetimi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlayan bu çalışmada, verginin ödenmesinde mükelleflere yol gösteren ve dijital uygulamaları kullanan 210 Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak hizmet sunan meslek mensuplarının görüşleri alınmıştır. Araştırmada yer alan katılımcıların %54,8'i erkek, %51,4'ü 33 yaş ve üzerindedir. Katılımcıların %81,9'u lisans mezunu iken çalışanların %37,1'i 1-5 yıl arasında mesleki hizmet süresine sahiptir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre çalışanların dijital denetimden bekledikleri fayda, dijital veri güvenliğine uyumları ve denetçinin sorumluluğuna yönelik algılarının oldukça yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Katılımcılar dijitalleşme ile veri toplama işleminin kolaylaştığını ve dijital verilerin artması sonucu denetçinin rollerinde değişim ve teknoloji konusunda gelişimlerini zorunlu kıldığını düşünmektedirler. Katılımcıların genel olarak e-dönüşüme uyumları ve yeni mesleki yeterliliklerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların e-dönüşümden memnuniyetleri ise ortalamanın üzerindedir. Katılımcılardan büyük çoğunluğu dijital dönüşümün meslek mensuplarına yeni fırsatlar ve kariyer alanı sağlayacağını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
Today's technological developments are not only driving the competition in the private sector, but also the competition in the public sector. The expectations of the society, which has high expectations in the private sector, are also increasing from the state. Therefore, while digitalization has started to show its effect in every sector, states have also started to adapt to this digitalization. In this study, which aims to investigate the effects of digitalization on tax auditing, the opinions of 210 Independent Accountants and Certified Public Accountants who provide services as Independent Accountants and Certified Public Accountants who guide the taxpayers in the payment of taxes and use digital applications were taken. 54.8% of the participants in the study are male, 51.4% are 33 years old and over. While 81.9% of the participants are undergraduate graduates, 37.1% of the employees have a professional service period of 1-5 years. According to the findings obtained from the research, it has been observed that the employees' perceptions of the benefits they expect from digital auditing, their compliance with digital data security and the responsibility of the auditor are quite high. Participants think that digitalization makes data collection easier and that the increase in digital data necessitates changes in the roles of the auditor and their development in technology. It has been determined that the participants have a high level of adaptation to e-transformation and new professional qualifications in general. Participants' satisfaction with e-transformation is above the average. Participants think that digital transformation will provide new opportunities and career space for professionals.