Sosyal Bilgiler Ders Kitabında Osmanlı Tarihi öğretiminin ünite kazanımları açısından değerlendirilmesi (2019-2020 yılı kitap örneğine göre)
Social Studies the Texbook Ottoman History teaching unit in terms of gains evaluation (According to the 2019-2020 year book example)
- Tez No: 772813
- Danışmanlar: PROF. DR. CELÂL ERDÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Osmanlı Tarihi Öğretimi, Görsel Ögeler, Öğretim, Öğrenme, Social Studies, Ottoman History Teaching, Visual Elements, Learning, Teaching
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırma ilköğretim okullarında Sosyal Bilgiler Ders kitabında yer alan“Türk Tarihinde Yolculuk”adlı ünitenin Osmanlı tarih öğretiminin nasıl yapıldığını, bunu yaparken de ders kitabında yer alan metinleri, okuma parçalarını, soru cümlelerini analiz tabi tutulmuştur. Bunların yanında resim, fotoğraf, minyatür, gravür, tarih şeridi, gibi görselleri de içerik, metin analizine tabi tutulmuştur. Türkiye'de tarih öğretimi öğrencilerin ilköğretime başlamasıyla birlikte verilir. Tarih öğretiminde farklı kaynaklardan yararlanılmaktadır. Öğretmen ve öğrenciye yardımcı temel kaynaklardan biri de ders kitaplarıdır. Ders kitaplarında program ve içeriğin hazırlanmasında öğrencinin bilişsel ve zihinsel gelişiminin yanında eğitim bilimlerinin temel alındığı öğretim faktörleri de dikkate alınmalıdır. Sosyal bilgiler ders kitapları Osmanlı tarihi öğretimi açısından değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Osmanlı tarihi ile ilgili bölümler incelenirken 2019-2020 yılları arasında kullanılan ders kitabı kullanılmıştır. Araştırmamızda şu hususlara yer verilmiştir. Eğitim bilimleri ile ilgili Akademik kaynaklar, tarih öğretimi ile ilgili akademik kaynaklar ve bu alanda yapılmış çalışmalar, makaleler incelenmiştir. Talim Terbiye Kurulunun belirlediği hususlara dikkat edilmiştir. Bütün bu çalışmalara bağlı olarak Sosyal Bilgiler ders kitaplarının 7. Sınıf düzeyinde tarih öğretimi açısından uygunluğu ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
In this research, we analyzed how the unit named“Journey in Turkish History”in the Social Studies Textbook was taught in Ottoman History, while doing this, we analyzed the texts, reading passages and question sentences in the textbook. In addition to these, we also subjected visuals such as pictures, photographs, miniatures, engravings, and date strips to content and text analysis. When our research topic was Ottoman History teaching, we gave the definition of history in the introduction. History Teaching in Turkey is given when students start primary education. Different sources are used in history teaching. One of the main resources that helps teachers and students is textbooks. In the preparation of the curriculum and content in the textbooks, besides the cognitive and mental development of the student, the teaching factors based on educational sciences should also be taken into account. Social studies textbooks were evaluated in terms of Ottoman history teaching. While examining the sections on Ottoman history, the textbooks used between 2019/2020 were taken into account. Our research includes the following: Academic resources related to educational sciences, academic resources related to history teaching and studies and articles in this field were examined. The matters determined by the Board of Education and Discipline were also taken into account. Depending on all these studies, the suitability of Social Studies textbooks in terms of history teaching at the 7th grade has been discussed.