Konya kütüphanelerindeki Anadolu Selçuklu döneminde kaleme alınan eserler
Works written in the Anatolian Seljuk period in Konya libraries
- Tez No: 772891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Selçuklular, Kütüphane, El yazmaları, Anatolia, Seljuks, Library, Manuscripts
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Anadolu coğrafyasında Danişmendliler ve Artuklularla başlayan ilmî süreç, Selçuklularla devam ederek Alâeddin Keykubad döneminde zirveye ulaşmıştır. Sultanların her biri, siyasi ve askeri olarak devletini idare etmesinin yanında medrese, han, hamam, tekke, zaviye, darü'ş-şifa ve gözlemevi gibi imar faaliyetlerini yoğun bir şekilde inşa ederken bu yapıların temelini oluşturan ilmî, sanat ve kültürel çalışmalara da ağırlık vermişlerdir. Bu çalışmaların asıl yürütücülerini de el üstünde tutarak, hürmet ve saygıda son derece titiz davranan Selçuklular, her yönden de âlimleri desteklemişlerdir. Bizzat bu âlimlerin muhtelif alanlarda ve dillerde kaleme aldığı kitaplar, bizlere miras olarak kalmıştır. Anadolu'nun ilk fatihleri Danişmendiler ve Artuklularla başlayan bilimsel faaliyetler, Anadolu Selçuklu Sultanlarının ilmî kişiliği, yetkinlikleri ve kendi dönemlerindeki bilimsel faaliyetleri ele alınmıştır. Hususi olarak da Selçuklu başkenti Konya'daki Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi ve Yusuf Ağa Kütüphanesi'nde mevcut olan bu eserleri tespit edip, dinî ve pozitif ilimler diye iki bölüme ayırarak her birinde müelliflerin hayatı, kitaplarının içeriği ve tavsifi yapılarak genel bir çalışma hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The scientific process with the Danishmends and Artukids in the Anatolian geography reached its peak during the reign of Alaeddin Keykubad, who would continue with the Seljuks. Each of the sultans, besides administrating their state politically and militarily, intensely built reconstruction activities such as madrasahs, inns, baths, lodges, zawiyas, hospitals and observatories, and also focused on scientific, artistic and cultural studies that formed the basis of these structures. The Seljuks, who were very meticulous in respect and respect by keeping the main executives of these studies in mind, supported the scholars in every way. The books written by these scholars in various fields and languages have been inherited by us. The scientific activities that started with the Danishmendis and Artuqids, the first conquerors of Anatolia, the scientific personality of the Anatolian Seljuk Sultans, their competencies and scientific activities in their own time will be determined. In particular, a general study has been aimed by identifying these works in the Konya Regional Manuscripts Library and Yusuf Ağa Library in the Seljuk capital, Konya, and dividing them into two parts as religious and positive sciences, in each of them the life of the authors, the content of their books and their description.