Elazığ milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri (1987-2002)
Elazig's deputies and political activities (1987-2002)
  1. Tez No: 772953
  2. Yazar: KÜRŞAT ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİÇİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Milletvekili, Siyasi Faaliyet, Parlamento, Elazig, Deputy, Political Activity, Parliament
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada 1987 ve 2002 yılları arasında parlamentoda görev yapmış olan Elazığ milletvekilleri ele alınmıştır. Öncelikle Elazığ'ın tarihi ve coğrafi özellikleri ifade edilmiştir. Elazığ'ın 1987-2002 yılları arası sosyal, ekonomik ve siyasal durumu üzerinde durulmuştur. Tez çalışması TBMM'nin XVIII-XIX-XX-XXI dönemlerini kapsamaktadır. Bu dönemlerde görev yapan 13 milletvekilinin biyografileri ve meclis çalışmaları incelenmiştir. Çalışmada vekiller seçildikleri döneme göre kronolojik olarak sıralanmıştır. Vekillerin doğum tarihleri ve yerleri, aile durumu, yabancı dilleri, eğitim durumları, meslekleri gibi bilgilerde yer almaktadır. Milletvekillerinin şehir ve ülke sorunlarına olan ilgileri, ürettikleri çözümlere tezde yer verilmiştir. Vekillerin çalışmaları ve Elazığ halkının siyasi tercihlerinin neye göre şekillendiği yine halkın hangi siyasi partilere eğilim gösterdiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Milletvekillerinin ülke ve şehir genelinde herhangi bir değişime sebep olup olmadıkları tespit edilmiştir. Böylelikle milletvekillerinin ülke ve şehir kalkınmasındaki rolleri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Elazig deputies who served in the parliament between 1987 and 2002 are discussed. First of all, the historical and geographical features of Elazig were expressed. Elazig's social, economic, and political situation between 1987-2002 was emphasized.The thesis study covers the XVIII-XIX-XX-XXI periods of the Turkish Grand National Assembly. The biographies and parliamentary works of 13 deputies who served in these periods were examined. In the study, the deputies are listed chronologically according to the period they were elected. Information such as birth dates and places, family status, foreign languages, educational status, and professions are included.The interest of the deputies in the problems of the city and the country and the solutions they produced are included in the thesis. The works of the deputies and how the political preferences of the people of Elazig are shaped have also been tried to reveal which political parties the people tend to. It has been determined whether the deputies have caused any change throughout the country and the city. Thus, the role of deputies in developing the country and the city has been revealed.