Orgeneral Cevat Çobanlı'nın askeri ve siyasi faaliyetleri
Military and political deeds of General Cevat Çobanlı
  1. Tez No: 332453
  2. Yazar: NURDAN BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Biography, Political Science, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Cevat Paşa, Çanakkale Deniz Savaşları, Elazığ Milletvekilliği, Malta Sürgünleri, Milli Mücadele, Cevat Pasha, Çanakkale Naval Warfare, Represenative of Elazığ, Malta Banishment, National Struggle
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tezin amacı; Osmanlı Devleti?nin son dönemlerinde yetişmiş, iyi bir askeri eğitimle önemli görevlerde bulunarak tarihe 18 Mart Kahramanı olarak geçmiş, askeri başarıları nişan ve madalyalarla ödüllendirilmiş; Milli Mücadele yıllarında vatan kurtuluşu içerisinde yer alarak bu amaca hizmet etmesinden dolayı sürgün görmüş, kurulan Türkiye Cumhuriyetinde kısa süreli milletvekilliği sonrasında askeri görevine geri dönmüş, Orgeneral Cevat Çobanlı?nın hayatının hem Osmanlı Devleti içerisinde hem de Milli Mücadele ile başlayan süreçte ve sonrasında incelenmesidir. Tezin kapsamı, iki bölümden oluşmaktadır. I. Bölümde; askeri hayatı, aldığı nişan ve madalyalar anlatılmış olup, askeri nitelikleri belirtilmiştir. Trablusgarp ve Balkan savaşı, 1.Dünya Harbi ve Çanakkale Deniz Savaşları, İstiklal Harbi ve Elcezire Cephesi komutanlığıyla Malta sürgününe gönderilmesine yer verilmiştir. II. Bölümde; dönemin TBMM yapısına ve gelişmeler içerisinde siyasi hayatı ve anılarına değinilmiş olup, Elazığ Milletvekilliği ve istifa etme süreci ve sonrasındaki gelişmeler anlatılarak; anılarına ve onun hakkındaki diğer hatıralara yer verilmiştir. Kullanılan yöntemde; Cevat Paşa?nın hem Osmanlı Dönemi sürecindeki yaşamı ve faaliyetleri hem de Milli Mücadele yılları içerisinde ve sonrasındaki yaşamı ve faaliyetleri anlatılarak, her üç dönemi de aydınlatabilecek birincil ve ikincil kaynaklarla birlikte telif-tetkik ve araştırma eserlerinin değerlendirilmesi benimsenmiştir.Varılan sonuç; vatanperver bir askerin bir devletin yıkılışından yeni bir devletin kuruluşuna değin, bulunduğu görevlerde başarılı bir yol izlemiş olduğunu; bunun için tüm fedakârlıklarla, görevini yerine getirdiğini görmekteyiz. Her açıdan, bir yıkılışa ve yeniden bir devletin doğuşuna tanıklık 109etmiş, bağımsız bir devlet olma bilincine haiz, 18 Mart Kahramanı olarak hem Osmanlı Devleti?nin; hem de Milli Mücadele?de yararlılık gösteren önemli bir asker ve takdire şayan görevleriyle de Türkiye Cumhuriyeti?nin bir komutan olmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose of this thesis is to examine General Cevat Çobanlı?s life, who was raised in the late periods of Ottoman Empire awarded with medals and aimings for making a history as the hero of 18 March by fulfilling important duties with a good military education and who participated in the struggle for independence during years of National Struggle to be banished from the country for devoting himself to this mission and after serving as a representative for a short period of time in newly founded Turkish Republic returned to his military mission both within Ottoman Empire and during the course started with National Struggle and its post period. Scope of the thesis covers two sections. Section I deals with his military life, granted medals and aimings and his military qualifications. It also covers Tripoli and Balkanic Wars, First World War, Çanakkale Naval Warfares, War of Independence, commandership in Al-Jaziraa front and his banishment to Maltha. Section II deals with Parliament structure of that period, his political life with the developments as well as his memories, his service as representative of Elazığ and his resignation period and post developments in addition to his memories and other trophies concerning him. Employed method adopted the principle of evaluating primary and secondary sources as well as works of copyright, revision and research by depicting the life and deeds of Cevat Pasha both in Ottoman Empire and during the years of National Struggle in addition to his later life. The conclusion showed that a patriotic soldier took a successfull path from the collapse of an empire to the foundation of a new state and fulfilled all his missions with great sacrifice to this end. He witnessed a collapse and the birth of a new state from all aspects. He was an important soldier for both 111Ottoman Empire and National Struggle as the hero of 18 March with the awareness of being an independent state. He was also a successful commander for Turkish Republic thanks to his praiseworthy missions.