Sosyal medyada pazarlamanın satın alma davranışına etkisi: Kayseri ilinde bir örnek
The effect of marketing in social media on purchasing behavior: An example in Kayseri province
  1. Tez No: 773030
  2. Yazar: ZEYNEP YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY USLU DİVANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medyada Pazarlama, Tüketici Davranışı, Satın Alma Kararı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Pazarlama, iletişim ve bilgi alanındaki en son gelişmeler, kullanıcıların öncü bir rol kazandığı ve giderek daha önemli hale geldiği yeni, yenilikçi iş ve tüketim modellerine yol açmaktadır. Sosyal medya, dijitalleşmiş yaşamın bu modern zamanlarında son derece etkili bir iletişim kanalı olarak son zamanlarda muazzam bir ün kazandı. Sosyal medya, büyük ölçüde işletmelerin pazarlama amaçlarına ve stratejilerine katkıda bulunan etkili bir mekanizma olarak hayata geçirilmiştir. Sosyal medya aracılığıyla gerçekleşen pazarlama, sosyal medya pazarlaması olarak bilinir ve kuruluşlar için sıcak bir konudur, işletmelere hedeflenen tüketicilere kolay, etkili ve anında ulaşmasını, ürünlerini pazarlamalarına, marka denkliği oluşturmalarına, müşteri sadakatini artırmalarına olanak tanır. Çevrimiçi tabanlı sosyal medya, tüketicilere mal ve hizmetleri arama, değerlendirme, seçme ve satın alma konusunda yeni yollar sağlayarak tüketici tüketim alışkanlıklarını değiştirmiştir. Bu gelişmeler, her tür ve büyüklükteki ticari ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, çeşitli stratejik hedeflere ulaşmak için müşterilere ulaşma gücü açısından sosyal medya pazarlamasının değerini yakın zamanda fark etmişlerdir. Sunulan bu hizmet tek taraflı olmaması ve riskleri en aza indirgemek için işletmeler, sosyal medya pazarlamasını küresel pazarlanma stratejisiyle uyumlu hale getirilmeli, işletmenin hedef kitlesine uygun insan profilini seçmesi ve onlarla buna göre iletişim kurması gerekir. Giderek artan bir şekilde, tüketiciler satın aldıkları veya satın almayı düşündükleri ürün ve hizmetler hakkında iletişim kurmak için sosyal medyayı kullanmaktadır. Sosyal medya, tüm dünyada milyonlarca kullanıcıyı bir araya getiren ve rakiplerine karşı rekabet avantajı elde ederken iletişim ve pazarlama stratejileri geliştirmek isteyen işletmelere çeşitli olanaklar ve fırsatlar sunan yenilikçi araçlardır. Bu çalışma, Web 2.0 teknoloji stratejileri, sosyal medya ile sosyal medya pazarlamasının tanımını avantaj ile dezavantajlarını anlatmaktadır; ayrıca sosyal medya dünyasının karşılaştığı zorlukları ve fırsatları belirlemeye, konuya dayalı güncel analizler de içermektedir. Sosyal medya pazarlaması alanındaki mevcut ve gelecekteki trendi bulmaya çalışmakta, bu faaliyetleri geliştirirken yöneticilerin, pazarlamacıların, içerik üreticiler ve birçok girişimciye karar verme süreçlerinde pusula niteliğinde olup, teorik açıdan fikir çeşitliliği kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The latest developments in marketing, communication and information are giving rise to new, innovative business and consumption models in which users gain a leading role and become increasingly important. Social media has recently gained a tremendous reputation as an extremely effective communication channel in these modern times of digitalized life. Social media has been implemented as an effective mechanism that contributes to the marketing goals and strategies of businesses to a large extent. Marketing through social media is known as social media marketing and is a hot topic for organizations, it allows businesses to reach targeted consumers easily, effectively and instantly, market their products, create brand equity, increase customer loyalty. Online-based social media has changed consumer consumption habits by providing new ways for consumers to search, evaluate, choose and purchase goods and services. With these developments, commercial and non-profit organizations of all types and sizes have recently recognized the value of social media marketing in terms of its power to reach customers to achieve a variety of strategic goals. In order for this service to not be one-sided and to minimize risks, businesses should align social media marketing with global marketing strategy, the business should choose the appropriate human profile for its target audience and communicate with them accordingly. Increasingly, consumers are using social media to communicate about products and services they have purchased or are considering purchasing. Social media are innovative tools that bring together millions of users all over the world and offer various opportunities and opportunities to businesses that want to develop communication and marketing strategies while gaining a competitive advantage against their competitors. This study explains Web 2.0 technology strategies, definition of social media and social media marketing, advantages and disadvantages; It also includes topic-based up-to-date analysis to identify the challenges and opportunities faced by the social media world. It tries to find the current and future trend in the field of social media marketing, and while developing these activities, it serves as a compass in the decision-making processes of managers, marketers, content producers and many entrepreneurs, and provides a variety of ideas from a theoretical perspective. Keywords : Social Media,Social Media Marketing, Consumer Behavior, Purchase Decision