Haber ajanslarında ülke temsilinin karşılaştırmalı analizi: Anadolu Ajansında Kazakistan, Kazinform Ajansında Türkiye
Comparative analysis of the representation of the country in news agencies: Kazakhstan in Anadolu Agency, Turkey in Kazinform Agency
  1. Tez No: 773361
  2. Yazar: AIDOS RYMKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Türkiye, Haber ajansları, Ülke temsili, Anadolu Ajansı, Kazinform ajansı, Kazakhstan, Turkey, News agencies, Country representation, Anadolu agency, Kazinform agency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde Kazakistan ve Türkiye, Dünya üzerinde enformasyon alanının faaliyet gösterdiği ülkelerdendir. Kitle iletişim araçları sosyal bağlamda, Kazakistan ile Türkiye vatandaşları arasında önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, kuruldukları günden bu yana medya kuruluşlarının amacı, dünyada gelişen olayların ortaya çıkardığı haberleri olabilecek en kısa zamanda toplayıp hedef kitlelerine ulaştırmak olmuştur.Ulusal haber ajanslarının rolü, günümüzde medya kitlelerinin gelişimi için ulusal ve devlet bilgi modelinin oluşumu, geliştirilmesi ve sürdürülmesiyle bağlantılı oldukları için önemlidir. Buna ek olarak, devletin imajı, ulusal kimliği, tüm medyanın gelişimi kavramı - bunların hepsi, haber yayınlarının tonunu belirleyen haber ajanslarının faaliyetlerinin projeksiyonunda kendini göstermektedir. Kazakistan'ın bir Türk haber ajansında, Türkiye'nin ise Kazakistan haber ajansında temsilini içeren bu karşılaştırmalı çalışmada içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Аrаştırmа nеsnеlеri оlаrаk söz kоnusu iki ülkenin resmi haber ajansları olarak nitеlеndirilеn, Türkiye'den Аnаdоlu Аjаnsı vе Kazakistan'danulusаl Kazinform hаbеr ajаnsı sеçilmiştir. Söz konusu iki ülkenin haber ajanslarının haber yayınlarının değerlendirileceği çalışmanın süresi Mart-Temmuz 2021 ile sınırlıdır.Mart-Temmuz 2021 aralığında Anadolu ve Kazinform ajanslarında Kazakistan ve Türkiye ile ilgili yayınlanan 226 haber analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda Kazinformajansının Türkiye ile ilgili haberleri ağırlıklı olarak siyaset ve turizme odaklanırken, Anadolu Ajansı haberleride iki ülkenin dostluğuna, Türkçe konuşan ülkelerin yakınlığına daha çok yer verdiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Kazakhstan and Turkey are among the countries where the information field operates in the world. The mass media plays an important role in the social context between the citizens of Kazakhstan and Turkey. However, since the day they were founded, the aim of media organizations has been to collect the news revealed by the events in the world and deliver them to their target audiences as soon as possible. The role of national news agencies is important for the development of mass media today as they are linked to the formation, development and maintenance of the national and state information model. In addition, the image of the state, its national identity, the concept of the development of all media - all this is manifested in the projection of the activities of news agencies, which set the tone for news broadcasts. In this comparative study, which includes the representation of Kazakhstan in a Turkish news agency and Turkey in a Kazakhstan news agency, the content analysis method was applied.Anadolu Agency and Kazakhstan's National Kazİnform News Agencies, which are officially qualified for the two republics in question, were selected as research objects.March July 2021 is the deadline for the study, during which the news published by the news agencies of these two countries will be evaluated.March-July 2021 in the agencies“Anadolu”and“Kazinform”226 published news about Kazakhstan and Turkey were analyzed.As a result of the research, it has been revealed that while Kazinform Agency's news about Turkey mainly focuses on politics and tourism, the friendship of the two countries and the closeness of Turkish speaking countries are given more place in the news of Anadolu Agency.