19. yüzyıldaki kolera salgınlarının Osmanlı basınına yansımaları (Takvim-i Vekâyi ve Ceride-i Havâdis Gazetelerine göre)
The reflections of the 19th century cholera epidemics on the Ottoman press (According to Takvim-i Vekayi and Ceride-i Havadis Newspapers)
- Tez No: 773362
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kaynağı Hindistan olan kolera hastalığı, 19. yüzyılda bölgesinden çıkıp pandemi haline gelmiştir. Kolera, 19. yüzyıl boyunca farklı tarihlerde birçok defa büyük salgınlar haline gelerek dünya genelinde pek çok can kayıplarına, maddi ve manevi zararlara neden olmuştur. Bu pandemi dönemlerinden birisi 1846-1849 yılları arasında, bir diğeri ise 1865-1868 yılları arasında yaşanmıştır. Dünya genelinde büyük kayıplara sebep olan bu kolera salgınları, Osmanlı Devleti'ne de sirayet etmiştir. 19. yüzyılda Osmanlı, gerek siyasi gerekse ekonomik zorluklarla mücadele ederken bir de kolera salgınıyla uğraşmak zorunda kalmıştır. Bütün bu süreç ise Takvim-i Vekayi ve Ceride-i Havadis gazetelerine haber olarak yansımıştır. Bu gazetelerde; Dünyada ve Osmanlı Devleti'nde kolera salgınları, hasta ve ölüm vakaları, hastalığın teşhisine ve tedavisine yönelik haberler ve karantina uygulamaları gibi çok çeşitli haberler yer almıştır. Bütün dünyayı etkileyen bu salgınlar, dünya devletlerini salgına karşı ortak hareket etmeye zorlamıştır. Bu bağlamda birçok devletin katıldığı sağlık konferansları düzenlenmiştir. Bunlardan birisi de 1866 yılında düzenlenen İstanbul Sağlık Konferansı'dır. Bu konferans Osmanlı basını tarafından da dikkatle takip edilmiştir.“19. Yüzyıldaki Kolera Salgınlarının Osmanlı Basınına Yansımaları (Takvim-i Vekâyi ve Ceride-i Havâdis Gazetelerine Göre”adlı bu çalışmada 1846-1849 yılları ile 1865-1868 tarihleri arasında yaşanan kolera pandemilerinin, Takvim-i Vekâyi ve Ceride-i Havâdis gazetelerinde yansımaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The cholera disease, which originated in India, came out of its region and became a pandemic in the 19th century. Cholera became major epidemics many times on different dates. Throughout the 19th century, causing the world states to suffer material and moral damage. One of these pandemic periods was between 1846-1849, and another epidemic date was between 1865-1868. Cholera epidemics that cause huge losses; It also spread to the Ottoman Empire. In the 19th century, While The Ottoman Empire was dealing with the epidemic, it was also dealing with both economic and political difficulties.This whole process was reflected in this whole process was reported in the newspapers Takvim-i Vekayi and Ceride-i Havadis. In these newspapers; Cholera epidemics, sickness and death in the world and in the Ottoman Empire cases, news about the diagnosis and treatment of the disease, and quarantine practices like a wide variety of news has been written. The epidemic that became a pandemic for the first time in the history of the world is cholera. This pandemic, which affects the whole world, has led the world's states to act together against the epidemic. For this purpose, health conferences attended by many states have been organized. One of them is the İstanbul Health Conference, which was held in 1866. This conference was followed carefully by the Ottoman press. Reflections of Cholera Epidemics in the 19th Century to the Ottoman Press (According to Takvim-i Vekâyi and Ceride-i Havâdis Newspapers) In this study, between the years 1846-1849 and 1865-1868, the reflections of the cholera pandemics in the Takvim-i Vekâyi and Ceride-i Havâdis newspapers are discussed.
Benzer Tezler
- Hekim İsmail Paşa'nın kolera risalesi adlı eserinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of Hekim Ismail Pasha's cholera risales
YUSUF İYİKANLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
TarihHakkari ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET USLUER
- 19. yüzyıl'da Anadolu'da salgın hastalıklar (Veba, Kolera, Çiçek, Sıtma) ve salgın hastalıklarla mücadele yöntemleri
Epidemics in Anatolia at 19th century( The Plague, The Colera, The Chicken Pox and The Malaria )and methods of struggles against epidemics
FATMA YILDIZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Halk SağlığıPamukkale ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET YAŞAR ERTAŞ
YRD. DOÇ. DR. DURMUŞ AKALIN
- Sanatta yorumlamaların değişiminde toplumsal olaylar ve salgın kavramının malzemedeki çoklu seçime yansıması
The reflection of the concept of social events and epidemic on the multiple selection in the material in the change of interpretations in art
AYŞE GÜL ALKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Eğitim ve ÖğretimDokuz Eylül ÜniversitesiGüzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TUBA GÜLTEKİN
- Biyopolitika kavramı üzerinden salgın hastalıklar ve mimarlık ilişkisinin okunması
Examining the relationship between epidemic diseases and architecture through the concept of biopolitics
ECEM ALTINTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM CEYLAN
- 19. yüzyılda Osmanlılarda kolera tedavileri
Cholera treatments of the Ottomans in 19 TH century
ELİF GÜLTEKİN
Doktora
Türkçe
2016
Deontoloji ve Tıp Tarihiİstanbul ÜniversitesiTıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HATİCE NİL SARI