Kayseri ve yöresindeki crohn hastalarının özellikleri ve komplikasyonlarının visseral adipozite ile ilişkisi
The relationship of characteristics and complications of chrohn's patients with visceral adiposity in kayseri and its region
  1. Tez No: 773360
  2. Yazar: ORKUN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Inflammatory bowel disease, Crohn's disease, Visceral adiposity, Complication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Crohn hastalığı atak ve remisyon dönemleriyle seyreden kronik inflamatuar bir hastalıktır. Sıklıkla karın ağrısı, kilo kaybı ve ishal şikayetleri olur. En sık terminal ileum tutulumu olmakla beraber gastrointestinal sistemin herhangi bir yerini tutabilir. Tutulum transmural, segmenterdir. Fistül, abse, striktür ve obstrüksiyon gibi komplikasyonlarla karşımıza çıkar. Bu komplikasyonlar mortalite ve morbiditeyi artırdığı için tespiti ve tedavisi hastalığın prognozu açısından önem teşkil etmektedir. Çalışmamızda hastalığın patogenezinde inflamasyonda rol oynayan visseral adipoz dokunun hastalık seyrinde gelişen komplikasyonlar ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Metod: 01.01.2021 ile 01.01.2022 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı servis ve polikliniğinde takip ve tedavi edilen klinik, endoskopik ve histopatolojik olarak Crohn hastalığı tanısı alan 73 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 52'sinin visseral adipozite ve subkutan yağ dokusu hesaplandı. 21 hastanın sistemde bilgisayarlı tomografi görüntülemesi olmadığı için visseral adipozite ve subkutan yağ dokusu ölçümü yapılamadı. Hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik bilgileri, hastalık süresi, aktivite durumu, komplikasyonları ve tedavileri değerlendirildi. Komplikasyonlarının visseral adipozite, subkutan yağ dokusu, granülom varlığı ile ilişkisi olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil ettiğimiz 73 hastanın 37'si kadın (%50.7), 36'sı erkektir (%49.3). Hastaların yaş ortalaması 40.78±15.29 olup, kadın hastaların yaş ortalaması 42.13±15.13. Erkeklerin yaş ortalaması 39.38±15.54 yıldır. Hastaların hastalık süreleri ortalama 5±4.54 yıldır. Kadınlarda hastalık süresi 4.81±4.46, erkeklerde ise 5.19±4.68 yıldır. Çalışmaya dahil edilen tüm bireylerde granülom görülme sıklığı % 21.9'dur. Hastalarda en sık görülen komplikasyon %27.4 ile fistül olurken, abse sıklığı %26.0 bulunmuştur. Hastalığın tutulum yeri incelendiğinde bir hastanın duodenal (%1.4), 8 hastanın (%11) kolon ve 64 (%87.7) hastanın ise terminal ileum yerleşimli olduğu görüldü. 12 hasta zayıf (%16.4), 38 hasta normal kiloda (%52.1), 17 hasta fazla kilolu (%23.3) ve 6 hasta ise obez (%8.2) sınıfındadır. Hastaların 52'sinin bilgisayarlı tomografide (BT) visseral adipozite ve subkutan yağ dokusu değerleri ölçüldü. Visseral adipozite değerleri ortalama 92,33±50,20 (min-max:8,1-193,0) bulundu. Subkutan yağ dokusu ortalama değerleri 165,19±117,67 (min-max: 1,48-507,0) olarak bulundu. Penetran komplikasyonları olan hastalarda visseral adipozite ve subkutan yağ dokusu hacmi düşük bulundu. Visseral adipozitenin yaşla beraber arttığı saptandı. İleri yaş hastalarda adipozite hacminin değişmesinin CH prognozunu etkileyebileceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Crohn's disease is a chronic inflammatory disease characterized by attacks and remission periods. There are often complaints of abdominal pain, weight loss and diarrhea. Besides the terminal ileum is the most common involvement, it can involve any part of the gastrointestinal tract. Involvement is transmural , segmental . It presents with complications such as fistula, abscess , stricture and obstruction. Since these complications increase mortality and morbidity, detection and treatment are important for the prognosis of the disease. In our study, it was aimed to evaluate the relationship of visceral adipose tissue, which plays a role in inflammation in the pathogenesis of the disease, and complications that develop during the course of the disease. Patients and Methods: Between 01.01.2021 and 01.01.2022, 73 patients diagnosed with Crohn's disease clinically, endoscopically and histopathologically, who were followed up and treated in the Erciyes University Faculty of Medicine Gastroenterology Department service and outpatient clinic, were included in the study. Visceral adiposity and subcutaneous adipose tissue were calculated in 52 of the patients. Since 21 patients did not have computed tomography imaging in the system, visceral adiposity and subcutaneous adipose tissue measurement could not be performed. The patients were reviewed retrospectively. Demographic information, disease duration, activity status, complications and treatments of the patients were evaluated. It was evaluated whether the complications were associated with visceral adiposity, subcutaneous adipose tissue, and the presence of granuloma or not. Results: Of the 73 patients included in our study, 37 were female ( 50.7% ) and 36 were male (49.3%). The mean age of the patients was 40.78±15.29 years, and the mean age of the female patients was 42.13±15.13. The mean age of men was 39.38± 15.54 years. The mean disease duration of the patients was 5±4.54 years. The duration of the disease is 4.81±4.46 years in women and 5.19± 4.68 years in men. The incidence of granuloma in all individuals included in the study was 21.9% . The most common complication in patients was fistula with 27.4% , while the frequency of abscess was 26.0%. When the involvement site of the disease was examined, it was seen that one patient was located in the duodenal ( 1.4% ), 8 patients (11%) in the colon, and 64 (87.7%) patients in the terminal ileum . 12 patients were underweight ( 16.4% ), 38 patients were of normal weight (52.1%), 17 patients were overweight (23.3%), and 6 patients were obese (8.2%). Visceral adiposity and subcutaneous adipose tissue values were measured on computed tomography (CT) in 52 of the patients. The mean values of visceral adiposity were 92.33±50.20 (min-max: 8.1-193.0). The mean values of subcutaneous adipose tissue were 165.19±117.67 ( min-max : 1.48-507.0). In patients with penetrating complications, visceral adiposity and subcutaneous adipose tissue volume were found to be low. It was found that visceral adiposity increased with age. It was thought that the change in adiposity volume in elderly patients might affect the prognosis of CD.