Fakoemülsifikasyonla katarakt cerrahisinde, temporal ve süperior kesilerin ön segment üzerine etkilerinin, korneal topografi ve speküler mikroskopi cihazlarıyla karşılaştırılması
Comparison of the effects of temporal and superior incision on the anterior segment in cataract surgery with phacoemulsification with corneal topography and specular microscopy devices
- Tez No: 773397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astigmatizma, Fakoemülsifikasyon, Katarakt, Korneal Topografi, Ön segment, Speküler Mikroskopi, Astigmatism, Anterior Segment, Cataract, Corneal Topography, Fakoemulsification, Specular Microscopy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmamızda temporal ya da süperior kesi ile fakoemülsifikasyon cerrahisi uygulanan hastalarda, kesi lokasyonunun ön segment parametreleri üzerine etkilerini speküler mikroskopi ve korneal topografi cihazıyla değerlendirmeyi ve karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 62 hasta dahil edilmiş olup; bunların 30 tanesi süperior kesi grubuna, 32 tanesi temporal kesi grubuna dahil edildi. Ameliyatlar tek bir cerrah tarafından sadece kesi lokalizasyonu farklı olacak şekilde gerçekleştirildi. Kesi lokasyonu astigmatik dik aks meridyenine göre planlandı. Ameliyat öncesi ve sonrası 15. gün, 1,3 ve 6. aylarda hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri, göz içi basınçları, speküler mikroskopi ile endotel hücre altıgen oranı ve sayısı bakıldı. Ayrıca kornea topografisi ile K değerleri, korneal astigmatizma değeri, ön kamara derinliği (ÖKD), ön kamara volümü (ÖKV) ve iridokorneal açı (İKA) değerleri ölçüldü. Elde edilen değerler hem grupların kendi içinde hem de gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Ameliyat öncesi ve sonrası 1,3 ve 6. aylarda korneal astigmatizma değerleri süperior grupta sırasıyla; 0,83 D, 0,86 D, 0,59 D ve 0,77 D olarak ölçülmüş. Temporal gruptaysa sırasıyla; 0,87 D, 0,77 D, 0,71 D ve 0,66 D olarak ölçülmüş. Temporal grupta korneal astigmatizma 6. ayda ameliyat öncesine göre istatistiksel olarak düşük bulunmuş. Süperior grupta korneal astigmatizmada bütün ölçümlerde, temporal gruptaysa 6. ay hariç istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamış. Ameliyat öncesi ve sonrası farkları iki grupta karşılaştırdığımızda istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edemedik. Endotel hücre, ÖKV, ÖKD ve İKA parametrelerinin farklarını iki grup arasında değerlendirdiğimizde istatistiksel anlamlı bir sonuca ulaşamadık. Sonuç: Fakoemülsifikasyon cerrahisinde hem temporal hem de süperior grupta ön segment parametrelerinde değişiklik saptandı. Temporal grupta süperior gruptan farklı olarak 6. ayda korneal astigmatizmada anlamlı düşüş saptandı. Korneal topografi ve speküler mikroskopi yapılan ölçümlerin ameliyat öncesi ve sonrası farkları 2 grup arasında karşılaştırıldı. Gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Cerrahın, fakoemülsifikasyon cerrahisinde alışık ve konforlu olduğu lokalizasyondan ana kesiyi oluşturmasını tavsiye ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, we aimed to evaluate and compare the effects of incision location on anterior segment parameters with specular microscopy and corneal topography device in patients who underwent phacoemulsification surgery with temporal or superior incision. Materials and Methods: 62 patients were included in our study; 30 of them were included in the superior incision group and 32 of them were included in the temporal incision group. The operations were performed by a single surgeon with only the incision localization being different. The incision location was planned according to the astigmatic perpendicular axis meridian. The patient's best corrected visual acuity, intraocular pressure, endothelial cell hexagon ratio and number were measured by specular microscopy at the preoperative and postoperative 15th day, 1, 3, and 6th months. In addition, corneal topography and K values, astigmatism value, anterior chamber depth (ACD), anterior chamber volume (ACV) and iridocorneal angle (ICA) values were measured. The obtained values were compared both within the groups and between the groups. Results: Corneal astigmatism values in the preoperative and postoperative 1,3 and 6 months were respectively in the superior group; it measured 0.83 D, 0.86 D, 0.59 D and 0.77 D. In the temporal group, respectively; it measured 0.87 D, 0.77 D, 0.71 D and 0.66 D. Corneal astigmatism in the temporal group was found to be statistically lower at 6 months compared to preoperatively. No statistically significant difference was found in all measurements in corneal astigmatism in the superior group, and in the temporal group, except for the 6th month. When we compared the preoperative and postoperative differences between the two groups, we could not obtain statistically significant results. When we evaluated the differences in endothelial cell, ACD, ACV and ICA parameters between the two groups, we could not reach a statistically significant result. Conclusion: In phacoemulsification surgery, changes were detected in anterior segment parameters in both temporal and superior groups. In the temporal group, different from the superior group, there was a significant decrease in corneal astigmatism at 6 months. The postoperative and preoperative differences in corneal topography and specular microscopy measurements were compared between the 2 groups. There was no statistically significant difference between the groups. We recommend that the surgeon make the main incision from the localization that the surgeon is used to and feel to comfortable with in phacoemulsification surgery.