Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin psikiyatri hastalarının fiziksel sağlık bakımlarına ilişkin tutumları ve uygulamalarının belirlenmesi
Determination of attitudes and practices of nurses working in the psychiatry clinic towards physical health care of psychiatric patients
  1. Tez No: 773430
  2. Yazar: HANDE YARDIMCI KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVECEN ÇELİK İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel sağlık, Tutum, Hemşire, Kronik ruhsal hastalık, Physical health, Attitude, Nurse, Chronic mental illness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin ruhsal hastalığa sahip olan bireylerin fiziksel sağlık bakımlarına yönelik tutumları, uygulamaları ve eğitim ihtiyaçlarının incelenmesidir. Bu çalışma tanımlayıcı, kesitsel tasarımda yürütülmüştür. Araştırma Ocak 2022-Mayıs 2022 tarihleri arasında Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde'ki bir bölge hastanesinde yer alan psikiyatri kliniklerinde görev yapan 139 hemşire ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Fiziksel Sağlık Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik ve parametrik olmayan testlerden faydalanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda hemşirelerin ruhsal hastalığa sahip olan bireylerin rutin bakımda yer alan fiziksel sağlık bakımını düzenli olarak verdikleri belirlenmiştir. Hemşirelerin hastaları düzenli egzersize teşvik etme, ağız ve diş sağlığını değerlendirme, sigarayı bırakmaları için girişimleri ise nadir uyguladıkları, hastaları doğum kontrol yöntemleri konusunda hiç bilgilendirmedikleri saptanmıştır. Hemşirelerin fiziksel sağlık bakımı sunmada eğitim gereksinimleri olduğu belirlenmiştir. Fiziksel Sağlık Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması 80.33±10.14'dir. Bu çalışmanın sonucunda hemşirelerin fiziksel sağlığa yönelik genel olarak olumlu tutumda oldukları belirlenmiştir. Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin, ruhsal hastalığa sahip olan bireylerin fiziksel sağlığını değerlendirme ve bakımdaki rolü bütüncül hemşirelik bakımı için oldukça önemlidir. Bu nedenle hemşirelerin fiziksel sağlık bakımı sunmada eksik olan yerlerinin fark ettirilmesi, bu doğrultuda hemşirelerin desteklenmesi gerekmektedir. Düzenli aralıklarla hizmet içi eğitimlerle hemşirelerin fiziksel sağlık bakımı konusunda bilgi ve becerilerini arttıracak girişimler yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attitudes, practices and training needs of nurses working in psychiatry clinics towards physical health care of individuals with psychiatric illness. This study was conducted in descriptive, cross-sectional design. The research was conducted with 139 nurses working in psychiatry clinics in a regional hospital in the Eastern Anatolia Region of Turkey between January 2022 and May 2022.“Personal Information Form”and“Physical Health Attitude Scale”were used to collect data. Parametric and non-parametric tests were used in the analysis of the data. As a result of this study, it was determined that nurses regularly gave physical health care, which is included in routine care, to psychiatric patients. It was determined that nurses rarely applied interventions to encourage patients to exercise regularly, evaluate their oral and dental health, and quit smoking, and did not inform patients about birth control methods at all. It has been determined that nurses have educational needs in providing physical health care. According to the physical health attitude scale, it was determined that the nurses generally had a positive attitude towards physical health. The mean total score of the Physical Health Attitude Scale is 80.33±10.14. As a result of this study, it was determined that nurses generally have a positive attitude towards physical health. The role of nurses working in psychiatry clinics in evaluating and caring for the physical health of individuals with psychiatric illness is very important for holistic nursing care. For this reason, it is necessary to make nurses aware of their deficiencies in providing physical health care and to support nurses in this direction. It is recommended to take initiatives to increase the knowledge and skills of nurses about physical health care through in-service training at regular intervals.