Bir düzenleme alanı olarak yersiz yurtsuzluk: Pelin Esmer kurmaca filmleri
Nationality as a regulation area: Pelin Esmer fiction movies
  1. Tez No: 773703
  2. Yazar: EVİN ÖZTUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHSİNE SEKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Gilles Deleuze, Yersizyurtsuzluk, Pelin Esmer Kurmaca Filmleri, Gilles Deleuze, Deterritoriality, Fictional films of Pelin Esmer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Belgesel ve kurmaca filmleriyle tanınan Pelin Esmer, 2000 sonrası önemli Türk sinemacılarından biridir. Onun kurmaca filmleri birbirinden farklı konuları ele almış olsa da ortak bir paydaya ait sorgulamaya açıktır. Bu ortak payda karakter, mekan seçimi ve sesin kullanılışına ilişkin bir alan açmaktadır. Bu bakımdan görsel ve işitsel imajlar Pelin Esmer kurmaca filmleri arasında bir geçişkenlik kurmaktadır. Gilles Deleuze'un“yersizyurtsuzluk”kavramı bu geçişkenliğin kuramsal çerçevesini belirlemektedir. Deleuze'un bakış açısında yersizyurtsuzluk kavramı bir neden ve sonuç ilişkisinden çok bir sarmal gibidir. Bir devinim içinde gerçekleşen bu kavram, Deleuze felsefesinin içinde oluşan birçok kavramla da ilişki içindedir. Örneğin;“kök-sap, oluş, kaçış çizgisi”gibi felsefesinin temel kavramları yersizyurtsuzluk kavramından beslendiği gibi bu kavramı beslemektedir. Pelin Esmer kurmaca filmleri arasındaki etkileşim ve bu filmlerin yersizyurtsuzluk kavramı arasındaki ilişkisi tek bir neden ve sonuçtan oluşmamaktadır. Bu doğrultuda filmlerdeki mekan, ses ve karakter seçimi yersizyurtsuzluğun sinematografik anlatımına dönüşmektedir. Pelin Esmer'in senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı kurmaca filmleri, sinemanın yaratım evrenine dair Gilles Deleuze'un“yersizyurtsuzluk”kavramı ekseninde inceleme imkanı sunmaktadır. Bu çalışmada, Pelin Esmer sinemasının bir silsile olarak birbirine bağlanmasına sebep olan yersizyurtsuzluk kavramı ile ilişkisi, nitel içerik analiz yöntemi kullanılarak ortaya konulmaktadır. Bu perspektifte,“11'e 10 Kala”(2009),“Gözetleme Kulesi”(2012),“İşe Yarar Bir Şey”(2017) filmleri karakterlerinin yersizyurtsuzluğuna rağmen yeni bir yurt bulma arayışına dönüşmektedir.
Özet (Çeviri)
Known for her documentary and fictional films, Pelin Esmer is the one of the important Turkish filmmakers after the year 2000. Although her fictional films deal with different subjects, they are open to questioning about a common denominator. This common denominator opens up a space for character, location selection and the use of sound. In this respect, visual and auditory images establish a transition between Pelin Esmer's fictional films. Gilles Deleuze's concept of deterritorialization“ determines the theoretical framework of this transitivity. In Deleuze's point of view, the concept of deterritoriality is more like a spiral than a cause and effect relationship. This concept, which takes place in a movement, is also in relation with many concepts formed in Deleuze's philosophy. For example; the basic concepts of his philosophy such as ”root-stem, becoming, line of escape“ feed this concept as well as the concept of deterritoriality. The interaction between Pelin Esmer's fictional films and the relationship between these films and the concept of deterritoriality do not consist of a single cause and effect. In this direction, the choice of place, sound and character in the films turns into a cinematographic expression of deterritoriality. The fictional films written and directed by Pelin Esmer offer the opportunity to examine the creative universe of cinema in the axis of Gilles Deleuze's concept of ”territoriality“. In this study, the relationship between the concept of deterritoriality, which causes the Pelin Esmer cinema to be connected to each other as a series, is revealed by using the qualitative content analysis method. In this perspective, the films ”10 to 11“ (2009), ”The Watchtower“(2012), ”Something Useful" (2017) turn into a search for a new home despite the deterritoriality of their characters.